Nyårsförberedelser redan nu


Nu pratar vi inte om shoppa vår egen glittriga nyårssvid – utan om hundarnas nyår. Dags att redan nu börja tänka på förberedelser inför ett bra hundnyår. Efter 1:a Advent är det ju plötsligt julafton och alla är så upptagna och stirriga sedan en tid.

Om ni inte redan gjort det, så börja träna er nya eller skottosäkra hund vid plötsliga höga ljud, tappade slamriga kastruller och skott. Bäst är så klart att börja när hunden är ung.

Vissa tränar i närheten av skjutbanor. Men man måste vara försiktig så man inte istället skrämmer hunden, går för nära eller för fort fram. Kruxet är ju att läsa av hunden korrekt och ha rätt tajming när man fortskrider i träningen. Och det är sådant som Seth jobbar med. Men det finns mycket att göra själv.

Man kan använda olika fyrverkerier på youtube. Det tävlas ju tydligen också de denna dumma ”gren”, men det får vi utnyttja. Spela upp dessa filmer med ljud på datorn hemma i vardagen – först på låg volym. Gör det som om ingenting särskilt är på gång; laga mat, bada ungar och gör allt som vanligt. När hunden inte längre verkar reagera, så höj ljudet pyttelite och fortsätt i vardagen. Ta det lugnt – mjukträning gäller. Belöna inte hunden eller ”jamsa” med den. Då undrar den vad den ska vara orolig för.. Den långsamma tillvänjningen sätter sig bäst i beteendet om hunden inte också förväntar sig godis. Hunden blir upphetsad av godis, när den istället ska lära sig att vara neutral. Men lek gärna samtidigt ibland.

Man kan i god tid också ta hand om en ängslig hund med att skapa ett tryggt ställe där den till nyår redan känner sig hemma och känner sig positiv inställd till.

Ett safe-place anpassat för/mot det som kan oroa hunden. Både ljuden och de plötsliga blixtarna på himlen kan göra en ovan hund osäker. Det mest isolerade rummet torde vara badrummet, ett pannrum eller ett utrymme mitt i bostaden utan fönster, som en klädkammare. För ljusblixtarna skrämmer också hunden!

Men man kan också ställa en bur i ett rum med tjocka gardiner som isolerar något mot raketsmällarna och även ljusskenen, även om fönsterlöst är bäst. Häng sedan en filt över buren och ha självklart ett skönt liggunderlag och kanske ett gnagben. Mild belysning och ständig koll på hur hunden verkar.

Sedan kommer avledningstrixet; spela bakgrundsmusik för att försöka ta udden av smällarna. Höj volymen lite om hunden verkar orolig. Men tänk på att de har känsligare hörsel än vi!

Vill hunden ha dörren på glänt så låt den ha det och få gå ut och in som den vill, vare sig det är ur buren eller sitt safe-room.

Sedan kommer nyåret och håll då ständig koll på hur hunden mår och beter sig, så den inte är ensam.

Dachshund puppy

Hundar kan drabbas av svåra, ibland obotliga trauman om de utsätts för smällare och fyrverkerier på nära håll. Så ta ut hunden i god tid innan midnatt.

Det finns hundar som i det närmaste beter sig som i psykos, eller i allvarlig chock under fyrverkerier. De kan ligga orörliga under en möbel och behöver flera veckor för att repa sig något efter nyår och påsk. Det tar hårt på hundarna och ägare, mer år för år. En veterinärkonsultation på förhand kan vara på sin plats.

Hundar som hamnar i chock kan behöva akut veterinärvård, chock kan ge blodtrycksfall och bli livshotande. Det finns lugnande medel som används vid åksjuka och skotträdsla och som man kan använda tillfälligt. Hör med dem som kan, för att försöka skona hundens hälsa.

Vår Gunvald blir mest förbannad hemmavid av raketerna. Lilla Vilja var först lite rädd, tills vi satte på musik på lite extra volym och hon låg bredvid oss i soffan, utan dramatik. Men varje smällhögtid är vi ändå försiktiga, eftersom det kan drabba en hund så hårt om det går fel.

Men det har blivit så mycket bättre i vårt kvarter efter vi pratat med ungdomarna här, så de förstår. De är ju inga djurplågare. De visste bara inte. Kommunikation är bra. Prata kanske med era grannar redan nu och skriv ut SKK:s affisch ”Nyår betyder inte fest för alla” och sätt upp närmare jul. Finns längst ner på sidan hos Svenska Kennelklubben/SKK om smällare och fyrverkerier.

Väldigt bra tips finns på Smällarupprorets infosida – både praktiska och medicinska, som om chock:

”Om hunden blivit chockad. Har din hund blivit ordentligt skrämd, har den upplevt en chock och bör behandlas speciellt. Tecken på stark chock är ett eller flera av följande. Hunden flyr i panik, skriker, tömmer tarm och/eller blåsa, tömmer analsäckar och hyperventilerar länge efter det att den blivit skrämd. Det går att begränsa skadeverkningarna av en chock avsevärt om man sätter in rätt behandling i tid.
Akutchockbehandling
Kommer din hund i chocktillstånd, ge den det ovan nämnda valerianapreparatet, helst inom ett par timmar och i de doser – eller mer – som jag beskrev ovan. 

OBS! Om hunden blir vit i munslemhinnorna och väldigt illa påverkad, så ge inget lugnande medel. Chocken har nämligen då varit så kraftig att hunden fått ett blodtrycksfall. Det kan förvärras genom lugnande medel. Nu är nämnda örtmedel så svagt att risken dock är minimal.”

Att smälla fyrverkerier inom tätbebyggt område är dessutom olagligt, så tveka inte att ringa polisens vanliga växelnummer 114 14 och be en bil komma.

Nu börjar vi jobba för ett gott nyår för alla!
-Mvh Seth Sjöblom med redaktion

Ett svar till “Nyårsförberedelser redan nu

  1. Ping: Förbered hunden inför Nyår redan nu |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s