Kommunikation – inkänning och strävan efter förståelse


Den viktiga kommunikation antingen mellan människa till människa eller människa – hund har många likheter. Vi har inte alltid en naturlig förståelse för varandra och behöver bygga broar. Mellan människor och hundar är det vi människor som måste anpassa oss till att förmedla våra budskap till hundarna på deras sätt. Vi kan lära oss ”hundspråk” – emedan det är helt övermäktigt för hundarna att gå vår språkkurs. 

Även de mer instinktiva hundarna emellan kan det uppstå misstolkningar och felreaktioner på signaler, om endera hunden inte fått en social träning ihop med andra hundar. Osäkerheten kan resultera i ett aggressivt beteende – som ofta kan läras bort med hjälp av coachkontrollerat samspel med andra och säkra hundar. Bit för bit, beroende av hur djupt problemet sitter – och i lämplig individuell takt så att det inte blir för övermäktigt.

Kommunikation är inget flummande jams eller går fram från oss till hundar med vanlig småpratande samtalsröst. Hur ska de kunna skilja på vad som är viktigt då? Förmedla att du menar det du säger, med en kort och lite skarpare röst. 

Fel budskap – eller kommando på fel sätt – kan ge ett gensvar som inte funkar som menat, beroende på många saker. Främst hur budskap framförs och hur mottagaren tolkar och ger en respons – som man måste lyssna in och besvara med att bekräfta på något sätt. 

Om hunden sätter sig när man sagt ”ligg” så behöver hunden mer träning i kommandon, för den har faktiskt med sin handling då gett en tydligt gensvar på att den inte förstått. Det finns många sätt att ”prata”. Då har den som vill meddela något misslyckats. 

Återskicka inte samma budskap på samma sätt som innan – för förväntad respons uteblir då garanterat. Som att någon ryter åt en hund och fortsätter på samma sätt – fast det inte fungerar.

Alla brukar vilja förstå och gör så gott de kan. Men det kan bli monolog. För en dialog – alltså kommunikation måste man också få ett lyckat gensvar på det man sagt. Som kan vara på många olika sätt. Kroppsspråk, lukter – mycket viktigt för hundar, miner, ögon, ord, ljud eller handling och olika kombinationer.

Grafisk presentation av kommunikation på Wikipedia.

En grafisk representation av kommunikation, baserad på Claude Elwood Shannon och Warren Weaver. En sändare (längst till vänster) kodar och sänder ett budskap genom ett medium. Budskapet kan störas (i mitten), innan det avkodas av mottagaren (längst till höger). Därefter ger mottagaren repons till sändaren (övre pilen).

Sändare av ett budskap, mottagare och allt däremellan viktigt för en lyckad kommunikation

Wikipedias förklaring omskriven av redaktören
Victoria, språk – och kommunikationsfan

  1. Till vänster finns avsändaren som kodar/formulerar och sedan uttalar/visar/sänder sitt budskap. Det kan vara i tal, röstnivå eller kroppsspråk m.m.
  2. Meddelandet går genom ett medium alltså kanske röstkommunikation, eller låt oss säga mail. Budskapet kan då störas av ”brus” – svårigheter, som fel språk eller som kanske välbekant, skriftspråket i social media, som inte visar miner om man skämtar lite, eller att en person meddelar sig på fel sätt till hunden.
  3. Det meddelande som slutligen når fram till mottagaren till höger, det avkodas/tolkas efter dess egna förmågor och alla ovan nämnda olika premisser.
  4. Därefter ger mottagaren motrespons på vad den fått till sig, tillbaka sändaren – övre blå pilen i båge.
  5. Avsändaren måste då vara närvarande och lyssna och bekräfta om det gick bra eller inte. Göra om och försöka göra rätt men på annat sätt, tills mottagaren ger förväntad, alltså lyckad respons. Det kan ju också hända att det aldrig sker. 

En gemensamhet är helt avgörande för upprättande av en kommunikation – för det måste handla om alla parter – och var och ens tolkning av alla språk; kommunikationssignaler som finns synliga, hörbara eller inte. 

Det starka luktsinnet hos hundar ger helt tydliga signaler

Det starka luktsinnet hos hundar ger helt tydliga signaler och svar – på deras eget språk

Relaterat om kommunikation med hundar, några inlägg:
Fostran och bestraffning

Inte, senare, snart – det förvirrar hunden
Gunvald förklarar reglerna på hundspråk
Kroppsspråk viktigare än ord
Känna och skicka ut stämningar – alla varelser påverkas
Att äga ansvaret – hund

Hundman som kör KBT/HBT
Seth kommunicerar med hundar på ett oförklarligt sätt
Vad gör Seth?
Tipsen som räddar hundmöten
Djurs kommunikation övergår vårt förstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s