Att möta okända hundar – tama eller förvildade


Detta handlar främst om gatuhundar, men bör appliceras på alla hundar man inte känner. Hur ska man bete sig på bästa sätt med okända hundar? Det finns tillfällen där människor som blivit hundbitna har betett sig fel utan att veta det. Skrämt hunden, råkat utmana trots att man bara ville vara gullig som den djurvän man är. Men istället ur hundens eget perspektiv har tvingat sig på hunden. Alla hundar fungerar som individer, inte likadant. Försiktighet kan begränsa sådana olyckshändelser.

Här tas det upp vad att tänka på när man träffar en okänd, kanske lös – och särskilt en herrelös hund som är mindre van vid människor och fått lita till sig själv.


Ta själv aldrig första initiativet med okända hundar

Man vet aldrig vem någon är eller har varit med om innan. Hundar kan bete sig på ett till synes harmoniskt sätt när man bara betraktar dem på håll – men förändra sitt beteende om man närmar sig då man kan upplevas som ett hot. Om de har en stor kanske sjukligt medfödd instabilitet kan det gå illa. Men de har, även om de är fina hundar, också fått kämpa hårt enligt gatans lag och det sätter spår.

Så gå inte nära hur som helst. Och lär er både att tyda och tala hundspråk. Stirra inte rakt i ögonen, sätt er inte ner på huk. Ignorera istället hunden och låt den själv ta kontakt för säkerhets skull. En gatuhund kan vara ovan vid närmare kontakt med människor

Om en lös okänd hund rusar fram, eller börjat uppmärksamma dig

Rör dig lugnt och om hunden visar tecken på rädsla och ger gälla varningsskall, stå bara still och slappna av, ignorera och vänd dig lite bort – men så du kan se vad hunden gör. Gestikulera aldrig och höj inte rösten. Hunden kan antingen bli lekfull eller istället triggas om att du är hotfull, men det kan du inte veta.

Sträck inte fram handen för att en helt okänd hund ska få nosa om du vill undvika att bli biten. Helst ska du ha händerna på magen. Låt hunden lukta på dig helt på sina egna villkor och ge utrymme. När den godkänt dig kan du se det på att hunden slappnar av. Kanske låter sitt huvud falla och svansen blir mer neutral. Den kan bli mer intresserad av omvärlden, nosar vidare och lämnar din sida.

Håller du sedan ner handen kan det vara fruktbart att ha en liten godsak att fresta med. Men helt på egen risk. Bättre att ta det långsamt.

Det är alltid en dålig idé att springa, höja rösten eller gestikulera inför en ny hund.

Även tamhundar kan inte hjälpa om deras jaktinstinkt väcks. De kanske bara ser det som en lek, men det kanske inte du gör. Och reagerar du med rädsla och drar dig undan så kan hunden bli mer upphetsad, leka hårdare och snudda dig med tänderna utan att den försöker bita. En helt onödig olyckshändelse.

Gå aldrig över dina förmågor eller reella kunskap. Varken bra för dig eller eller någon annan. Minns att högmod föregår varje snubbelfall. Och det kan vara du som haft fel bemötande. Gör hellre mindre, än mer.

Så; Tejk it easy. Less is always more! Man ska ju inte heller närma sig människor, särskilt de mer utsatta, utan att se världen från deras perspektiv. Avvakta så mycket du kan – om du vill vinna någon ny varelses förtroende. Möten handlar om bemötande.

Mvh Victoria, bloggred för Seths Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s