Min fråga är hur förvildade tamhundar, gatuhundar lever i flock? Utan husse, lever de som vargar, eller tar de, efter sin nedavlade domesticering till andra system?
Flockteorin om att vargar har en pyramidstruktur då alfahanen innehar det totala ledarskapet, från toppen, det har numera fått stryka på foten enligt den etologiska forskningen – om djurs beteende – då vargflockar istället verkar ha en planare maktstruktur då de olika individerna anses ha olika uppgifter och alla är med och bestämmer i olika grader.
Man säger att det inte går att jämföra med tamhundar i flock, eftersom hundar är domesticerade och inte har fria ytor att disponera, såsom vargar. Därför är tamflockar inget naturligt studiematerial att kunna dra riktiga vetenskapliga slutsatser av.
Därför vill jag leta reda på forskning om hur f.d tamhundar samlar sig och lever. Ihop, eller isär när de hamnat på gatan, lever och föder och fostrar sina valpar där. Hur ser det ut utan en människa som styr?
Något som fascinerade mig när jag för ett par år sedan letade på gatuhundar och hamnade i Moskva var att de hundarna drog sig bort från tätbebyggda områden och levde i gamla nedlagda fabriker utanför stan.
Sedan tog hundarna tunnelbanan in till centrum för att hitta mat. Och man kunde se hundarnas strategier, som att söka upp människor och vara så invinnande gulliga att få sig en matbit. Kanske kräktes de upp dagens mat till valparna hemmavid sedan. Eller så hoppade hundarna faktiskt upp och puttade någon som höll i en varmkorv – på ryggen – så att de tappade korven och hunden snodde den och sprang..
Men hur lever gatuhundarna ihop i sina egenhittade områden. Revir? Flockar i hierarkier med ledarmodeller? Stannar vissa, kanske gamla hundar hemma som nannys och vaktar och sköter valparna? En ledare som bestämmer vem som ska få höra till? Håller en enda hund som i topphierarki ordning och balans i familjen – eller fluktuerar det efter vem som är mest i dagsform att se till ordning i leden?
Detta är nog ett utsökt ”nytt och initiativrikt” uppsatsämne inom djurutbildningar på lantbruksgymnasium, eller på SLU – Statens Lantbruksuniversitet. Just do it. Jag ser fram emot slutsatserna, samt redan nu återkoppling och funderingar kring mina frågor?!
/Mvh bloggredaktör Victoria på Seth Sjöbloms hundblogg
Gå in på SVTplay och titta på avsnittet ur Vetenskapens Värld (tror jag det var) där forskare tittade på förvildade hundar som levde ihop med apor! Det såg ut som att apporna ville ha hundarna! De stal valpar och sprang iväg med dem till sin boplats. Hundarna fungerade som bodugards mot andra djur som jagade aporna för mat. Mycket intressant. I ett land som inte har hundar som sällskpasdjur men som gärna matade aporna.
GillaGillad av 1 person
Tack för tipset! Har sett ett klipp, kanske samma. Aporna behandlade, de ibland motstridiga, valparna som sina egna apungar. Djur kan falla för ungar av andra djurarter – ja du vet, de har ju de söta mjuka, trubbiga ”småbarnsdragen”. Smart av aporna att få vakthundar in i flocken!! Djur är fantastiska. 🙂
Men människor mer konstiga, just att mata apor, men driva bort hundar. Kanske någon kulturell/religiös orsak, eller att aporna lockade turister? 😉
Mvh Victoria bloggredaktör
GillaGilla