”Ring Poolia” – efter diplomerad hundutbildning?


För en tid sedan fick Seth ett ganska udda samtal då han ombads hoppa in och ta över ledarskapet på en kurs som en person hade dragit igång efter avslutad utbildning till hundpsykolog. Personen hade sina diplom och var klar att börja arbeta – trodde ”hen”.

Skolan hade ju faktiskt godkänt personens kvalifikationer och utexamininerat eleven till det som den personen haft som motivation att betala kursavgifterna för! Initiativrikt och med framåtanda åtog sig personen att leda en hundkurs som hundpsykolog.

Men det hela hade blivit övermäktigt när kursdeltagarna började ställa frågor som den färska hundpsykologen inte kunde besvara. Vi kan alla förstå denna ångest och förtvivlan av att vara utelämnad med ett antal personer, varav några troligen själv hade större erfarenhet och bredare kunskap av hundar än läraren på kursen.

Det fick ju bli ett nej från Seth eftersom han ju inte kan hoppa in under någon annans flagg och namn. Vet inte vilken i raden Seth var, när hen sökte hjälp av honom? Seth är inte hundpsykolog. Seth förklarar, även på detaljnivå om minsta signal så folk direkt förstår i den praktiska beteendeförändringen. Och det beror en del på hundägarens föregående hunderfarenheter och kunskap. Det är Seths metod. Inte bäst. Inte sämst.

Det här scenariot med hundpsykologen kändes faktiskt oärligt från hundutbildningens sida. Här var det frågan om en ung entreprenör som verkar ha vilseletts om att hen var redo. Kanske det behövdes mer av något?

Vi får hoppas att en gammal lärare kunde rycka in i kursen och rädda både hundutbildningens eget rykte – och den fantastiskt optimistiska, men nybakade hundpsykologens framtida uppdrag inom hund.

Eftersom vi älskar Johnny Cash..

Hade tänk skriva att ”en människas steg är inte längre än c.a 60 centimeter”. Men eftersom vi älskar Johnny Cash.. ❤

/Mvh Seths Sjöbloms hundblogg – redaktionen

Ett svar till “”Ring Poolia” – efter diplomerad hundutbildning?

  1. Ping: Ifrågasätt gärna Seths hundkompetens | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s