Hur kan fästingen ”attackera” så snabbt?


skog gläntaUndrade idag bland buskar och gräs om hur den här lilla meningslösa parasiten kan reagera så snabbt att den hinner hamna på sina offer – som passerar den under bara några sekunder. 

Fästingen har faktiskt så avancerade sinnen att den redan på avstånd skannar av och gör sig redo när ett värddjur närmar sig!

Kanske en vetenskap som människan själv kan använda inom något bättre område?

Filmen: Om fästingens sinnen spana in nya värdar på förhand

Ska försöka beskriva det första i filmen med mina ord, för den som tycker det är för läskigt att se ett spindeldjur krypa omkring på nära håll.. Hua!! Men sedan blev det för mycket för mig att se andra halvan av filmen..

Fästingen genomgår flera stadier i sin utveckling då den från larvstadiet börjar ömsa skinn och inför varje förvandling behöver den suga nytt blod inför att till sist bli könsmogen och först då kan skaffa ny avkomma. Så allt hänger på att den hittar offer i rätt tid i sin livscykel.

Så här vet fästingen att ett offer är på väg

Parasiten inväntar på buskar och grässtrån på lämpliga däggdjur som styrker sig nära. Fästingen har inga ögon, men ett utmärkt luktorgan i frambenen, som varnar när ett blodfyllt offer närmar sig. När den känner av rörelser i vegetationen, koldioxid eller dofter sveper den med frambenen och griper tag i pälsen på det passerande offret.Fästingens framtida måltids lukt och andedräkt tränger redan på håll sig in i dess frambenen porer och fästingen inväntar rätt millisekund för att släppa sin plats för att greppa sig fast med de hullingförsedda frambenen. Lyckas den så klättrar den vidare på offret för att hitta ett kroppsparti med tunn och slät hud där den kan sticka in sitt sugorgan.

Sedan vet ni vad som gäller. Drar man bort hela fästingen inom c.a. 1,5 dygn har den inte hunnit spy ut sina riskämnen. O.s.v om röd ring runt bettstället som kan indikera en borreliasmitta, men gå inte efter den röda ringen, eftersom det inte är alla som får den och man själv inte alltid upptäcker att man fått en fästing. Sök läkare om du får ett försämrat allmäntillstånd – eller veterinär om din hund slokar.

Länkar utifrån om den avskydda fästingen:
Fästingens smitta kommer från föregående värddjur:
Och man får ”fullvuxna fästinghonor in i trädgårdarna. Här kan fästinghonorna falla till marken, var och en lägga ett tusental ägg som kläcks till larver, som fäster sig på t ex smågnagare, näbbmöss och harar, och utvecklas till nymfer, som kan ha infekterats med t ex Borrelia-bakterier från värddjuren. Dessa infekterade nymfer kan därefter fästa sig på människor i trädgården med sjukdom som följd. Och detta har alltså indirekt sin orsak i att hunden eller rådjuret förde med sig fästinghonor in i trädgården.”
Från samma länk: ”Man kan lätt undersöka om man har fästingar på tomten genom att dra ett ljust tygstycke över markvegetationen. ”Hungriga” fästingar reagerar på tygstyckets rörelse och griper tag om tygets fibrer, som om det vore hårstrån i en päls.”
Värsta människofallet jag hört om var en liten pojke som fått hundratalet fästingar på hjässan, troligen efter att en fästinghona släppt sina ägg på honom under en skogspromenad.
Hur gör fästingen?
Vi i villa – bl.a om fästingens utvecklingsstadier
Sjukvårdsupplysningen – hur du ska göra

Fascinerande, tycker vi – samtidigt som obehaget kryper under huden..
/Med vänlig hälsning redaktionen hundcoachen Seth Sjöbloms blogg

5 svar till “Hur kan fästingen ”attackera” så snabbt?

  1. Reblogga detta på Hundcoachen Seth Sjöblom och kommenterade:

    Den vet redan när ni närmar er.. Tänk att fästingar har så välutvecklade sinnen för att överleva!

    Gilla

  2. Ping: Att undvika ormar – och (om) ormbett | Hundcoachen Seth Sjöblom

  3. Ping: Den bruna hundfästingen | Hundcoachen Seth Sjöblom

  4. Ping: Fästingkurer ur skafferiet och sommarfaror | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Två personer sjuka i TBE – Göteborg | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s