Omriktat beteende – hunden biter dig i frustration


När jag är ute och träffar hundar så stöter på en hel del hundar som har ett omriktat beteende då hunden personligen känner en eskalerande stress och gör utfall mot andra hundar. Men hunden kommer inte åt den andra eftersom du håller i dess koppel.

Då kan kan hunden vända sig emot dig bara för att du står närmast och den hugger mot dig, nafsar eller visar annat aggressivt beteende mot dig – fast du inte alls var målet.

dog undrar hysteriskt

Sätt då aldrig ner händerna till hunden för att försöka stoppa den för då blir du garanterat biten. Hunden vet inte riktigt vad den gör när den har hamnat i en sådan blockering – den biter bara vilt omkring sig. Det kan tyvärr också vara ditt barn hunden sätter tänderna i, fast hunden älskar er alla och inte vill något illa.

Men det är desto allvarligare att man inte kan förutse  om hunden vanligtvis är en lojal familjemedlem.

Hundar i ett sådant nästan ursinnigt beteende är fullständigt ”blockerade” och reptilhjärnan har tagit över, med totalt  tunnelseende. Det går inte att muta med godis. Man kunde hänga en oxfilé över  nosen utan att hunden ensa hade noterat det när den hamnat i detta ”övervarv” av stress och utfall. Det går inte heller att försöka avstyra med tjo och hej, som att försöka att göra sig intressantare än den mötande hunden.

Nej.. Det hjälper inte, utan du måste hjälpa hunden att bryta blockeringen som den fastnat i – och på det viset ta tillbaks kommunikationen med hunden för att ta er igenom hundmötet.

Och du måste lära dig att läsa av din hunds kroppsliga signaler för att korrigera innan hunden går igång som en jetmotor och så att säga ”tappat bollen”.

Och se till att du har ”dränerat” din hund på energi innan du tränar hundmöten eller det som är problematiken.

Det omriktade beteendet är något som händer då hunden inte klarar av att hantera situationen som den utsätts för, som ett hot från en annan hund, mm. Det innebär att hunden är blockerad mentalt och bara ser sitt hot och om du då rör hunden så kan den bita mot dig, men den är inte medveten om detta i den situation den befinner sig i.

Först och främst så är din hund kopplad och anledningen till att den gör de aggressiva utfallet kan bero på olika saker. Om din hund är osäker så sitter den fast i ett koppel och kan inte fly från situationen. En okopplad osäker hund skulle fly och aldrig ge sig in i en sån kamp. Säkert bara cirkla runt den andra hunden med möjlighet att hälsa med chansen att fly iväg. Blir ens egen hund attackerad – och man vet att den är stabil och inte bitbenägen  så kan man minska riskerna för slagsmål med att hålla ens eget koppel löst, så ens egen hund ändå känner en viss handlingsfrihet och inte reagerar som totalt trängd in i ett hörn. Då kan hela bråksituationen lätta.

Jag brukar säga att i de bästa av världar så skall detta vara fixat med bra ledarskap, ömsesidig respekt och bra relation mellan hundägaren och hunden från valpstadiet.

Men nu är det inte så enkelt, vi går valpkurser, fortsättningskurser och vardagslydnad, tävlingslydnad, men ändock finns problemet kvar ! Men att lära en hund att sitta eller ligga det kan vem som helst göra, men att fungera i en flock, social miljö, det glömmer vi.

Varför ? Jo för att det är ett beteendeproblem som man måste jobba med från dag 1 då hunden kommer hem, skapa en kärleksfull relation med ömsesidig respekt, jobba med att få en bra relation till sin hund och vara konsekvent.

Men när då hunden är vuxen och vi har missat detta, vad gör jag då ?

Ta hjälp av någon som vet hur man tar hunden ur sin blockering och få hjälp med att bygga upp en relation mellan dig och din hund som gör att ni litar på varandra och hunden börjar att lyssna på dig. Och där vill jag poängtera att ni ALLDRIG kan använda fysiskt våld för att lösa situationen och tro att ni skall få en ömsesidig respekt. Men ”nolltolerans” är det som gäller för detta beteende, annars är det som oftast att hunden blir avlivad eller annonseras på blocket.

mvh
/Seth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s