Äter min hund för lite?


Jag, matte Victoria är ibland lite för orolig för att vår lilla blandras Vilja inte äter tillräckligt. Men hon gillar fodret även om hon inte alltid vill äta. Hon får samma som Gunvald äter, energirikt och det är ju bra om en hund är liten i maten.

Hönsmamman och matvägran

Vilja kan backa ifrån matskålen, eller vägra gå fram. En sak jag insåg i våras var att hon verkade rädd(?) för stora matskålar och backade bort från dem ofta, så jag ger henne i pyttesmå skålar. Det går faktiskt bättre.

Hon springer ibland och gömmer mat för senare – som storebror direkt nosar upp och då rusar hon för att komma först och äter foderkulorna. Vi har försökt utnyttja konkurrensen mellan våra två hundar så att hon äter samtidigt med Gunvald och då äter hon ofta. Eller när hon får mat i köket och Gunvald står utanför och tittar så går maten ner. Men inte alltid och det är bra, så hon inte av stress tvingar sig att pressa i sig mat. Hon kan backa undan när hon fått tillräckligt och ge resten till storebror.

Jag kan få lite halvpanik när jag känner att hennes mage är lite tunn. Jag erkänner, jag är en löjlig hönsmamma. Jag kan lägga mig i soffan med henne och mata henne med en matkula i taget. Eller köpa ett blötfoder i mataffären och mata med tesked. Absolut överdrivet av mig.

Det kan straffa sig att försöka behaga hundens smaklökar för mycket. För vilken hund älskar inte människomat? Sedan inser den kanske att den får det hela tiden, bara den vägrar äta sin hundkost, som är bäst anpassad efter en hunds behov.

Tonårsdotterns lösning när det var hennes tur att diska..

Tonårsdotterns lösning när det var hennes tur att diska..

Ibland gör jag också maten mer intressant med att lägga kulorna i en tom toarulle och vika ihop ändarna, eller i en lekboll så hon får ”leka med maten”.

Matvägran är generellt inte farligt

Vilja kan äta väldigt lite en dag, men ta igen det kommande dag. Självklart är det så att varken hundar eller barn svälter ihjäl om de har tillgång till föda. Och hennes mage gör alltid det den ska och hon bajsar regelbundet två gånger om dagen. Så visst får hon i sig – det är ju det obestridliga beviset. Bajsar hunden så har den ju ätit!

Tikar precis som kvinnor kan bete sig annorlunda med maten runt sitt löp och inget att oroa sig för och det är också naturligt att hanar kan reagera med att inte vilja äta om det finns löptikar i närheten. 

Hundar kan också matvägra vid förändringar hemma. Kan visa sig ”sura” som sårade och markera sitt ogillande om husse eller matte åkt bort. Eller en ny familjemedlem kommit till som konkurrerar om uppmärksamheten eller vid skilsmässor eller sjukdom i familjen. Det ger sig naturligt när balansen återställts. Men man kan alltid be någon om råd om man är orolig och beteendet inte går över.

Seths rekommendationer om utfodring

Även om det skulle gå att ha matskålen framme här hemma så skulle Seth inte rekommendera det. Ge hunden mat – och vill den inte äta så ta bort maten. Sätt dit skålen på obestämda tider så att hunden inte vet när den kan förvänta sig att få mat. Då blir den inte kräsen. Hundar klarar sig utan mat en dag, så man kan ta det lugnt om den inte äter ibland. Men att hunden alltid har friskt vatten är ett måste!

Sjuk hund som matvägrar

Om hunden plötsligt beter sig annorlunda och matvägrar kan den ha blivit sjuk. Kanske uppvisar andra beteenden än vanligt som att den går undan eller uppsöker dig mer än vanligt. Hundar undviker att visa sina svagheter om den är  skadad eller sjuk. Uppmärksamma därför alltid hundens allmäntillstånd, om den är hängig och trött och du kan ta också tempen.Verkar magen öm? Hur är avföringen? Observera hunden och ring veterinärstationen om råd för att göra rätt.

Och tvinga aldrig i hunden mat eller ens vatten, om den bevisligen inte är uttorkad. Den kan ha ett akut problem med magen och tarmarna, som att något fastnat eller ha fått tarmvred. Det kan vara bråttom så hör alltid med veterinär.

Ett svar till “Äter min hund för lite?

  1. Kenneth Gustafsson

    Hej Victoria.Vår Welsh Maja som Seth träffat några gånger var också lite kinkig med maten?(torrfoder) som hon fick första tiden efter vi fått hem henne .Åt lite blängde på matskålen gick därifrån o.s.v. Jag snackade med en tjej som hade haft Welshar en längre tid. Hennes svar var glasklart. Köp färskfoder och ge henne! Maja har sedan dess ätit Priima färskfoder tillverkat i Örby en bit från Skene sedan 60-talet så det är verkligen beprövat. Hon gillar verkligen maten och har en jättefin päls som ju lär vara ett tecken på att en hund mår bra.Aldrig haft minsta krångel med magen,pigg och glad.Finns på Huverröds 310kr för 20kg. Kan verkligen rekommendera färskfoder.Hälsningar Husse (Kenneth) ps.Tips.Priima har en hemsida.ds

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s