Omplaceringshundar – testa först


Många av de jag hjälper har en omplaceringshund från ett hundhem eller via blocket eller annat. Det är bra att det finns dom som vill göra det och jag har själv gjort det.

Det är allt från hundar som skall bli tjänstehundar till familjehundar. Men när man gör det så måste man tänka på vad är det för ras – har jag tid, klarar jag av det, vad har hunden varit med om tidigare, mm?

När man träffar omplaceringshunden i dess befintliga miljö där den finns så är det ofta att man ger väldigt mycket känslor till hunden och det uppfattar den och visar ofta upp sin bästa sida.

När man sen kommer hem med hunden så har den en ”smekmånadsperiod” där det efter ett tag kan börja visa sig ett beteende som man tidigare inte har sett. Det kan vara utfall mot andra hundar, kan inte vara ensam, biter sönder grejer, mm.

Man kan kanske kalla det så..

Man kan kanske kalla det så?

Tänk på en sak innan du bestämmer dig för en viss omplaceringshund: Testa praktiskt om det funkar hemma med familj och ute på promenad med många hundmöten alla situationer, som matning, som du och hunden kommer att råka ut för och var inte rädd att ta med någon som testar hunden på det som du inte gör.

Det kan finnas en hund som passar dig, din hundvana och din familj och livssituation bättre än den ras du tänkt dig innan, eller den du tycker är sötast.

Be om råd och tänk noga igenom ditt beslut så blir alla lyckligare.

/Seth

2 svar till “Omplaceringshundar – testa först

  1. Ping: Importerade hittehundar | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Ta inte en omplaceringshund utan hemmatest | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s