Aggressiva hundmöten- lösning ?


Hej
Jag har länge tänkt att skriva om det som dom flesta ser som ett mycket svårt problem och som ofta kan vara ett jätteproblem för en hundägare att lösa och det är bl.a. de otrevliga utfall som hunden kan göra mot andra hundar och här är lite av mina tankar och en del av det jag hjälper med.

dogg miner

Jag vill påstå att om man från det stadiet då man får hem sin valp vid 8 veckors ålder och skapar rätt relation med valpen från början så får man inte det problemet.Dottern Emelie kärleks-överfallen av valpflock.

Från valpstadiet gäller det att bygga upp en relation med valpen som bygger på tilltro, respekt, kärlek och få valpen att förstå att du äger ALLT och man får absolut inte använda fysisk tillrättavisning utan på ett lugnt och tryggt sätt lära valpen vilka regler som gäller i den människoflock den kommit till.

Lilla Emelie klappar valpen Mitzi - som senare blev min bästa ledarhund genom tiderna, som både jag och resten av familjen hade en enormt bra kontakt med.

Lilla Emelie klappar valpen Mitzi – som senare blev min bästa ledarhund genom tiderna, som både jag och resten av familjen hade en enormt bra kontakt med.

Många faller i fällan att valpen är söt och ofta kan man tycka synd om valpen då den verkar liten och skör, men i hundens värld så fungerar inte det.

Hunden behöver någon som kan visa regler, respekt och ömhet vid rätta tillfällen, någon att förlita sig till.

Det är inte sött när valpen biter i fingrar, i ens kläder, hoppar upp på bord och stjäl, mm.

bitlekar klippt

Valpen växer snabbt upp till en unghund och blir könsmogen och i hanhundens fall så ramlar kulorna ner vid ca 6 månaders ålder, testosteronet börjar flöda och den skall prova att hävda sig och testa dig och andra hundar och lyfter på benet och kissar och markerar.

Den så tidigare mysiga valpen börjar att visa attityd mot dig och andra hundar och han lär in nya dumheter med stor aptit och glöm inte att socialisera hunden med andra trygga hundar.

Gunvald håller en pinne för att lära Harry.

Sen kommer perioden vid ca 12-15 månader och du upplever att du fått ett monster i koppel med utfall mot andra hundar, cyklar, bilar, människor eller liknande.

Problemet växer sig större och större och du vill snart inte ens gå ut med  din hund och när hunden ser en annan hund så spelar det ingen roll vad du gör, mutar med godis , går omvägar , hänger en oxfile’ på hans nos.

Nej ! det hjälper inte, hunden befinner sig i en blockering som du då inte kan muta bort eller avleda bort med godisbelöningar.

Att bryta den blockering som hunden befinner sig i vid ett hundmöte där du inte kan göra annat än att bara hålla i hunden och skamset komma därifrån är väldigt individuellt från hund till hund, dig som hundförare, hundens mentala kapacitet, din egen erfarenhet och den sociala miljön.

Så vad gör man då ?

Först och främst så är uppväxten viktig med rätt hantering från valpstadiet där man socialiserar valpen och vågar säga till valpen från början vad som är rätt och fel och att skapa en relation med valpen där den förstår att lyssna till dig där du är den som äger ALLT och med allt menar jag allt som ben, mat, liggplats, mm.

Var inte rädd att korrigera en valp om den gör något dumt, men gör det med den gemensamma relation som ni tillsammans har byggt upp, var inte rädd för att säga Nej, lika väl som du skall berömma när hunden gör rätt.

Att gå valpkurser och vidarekurser med hunden kommer oftast inte att hjälpa dig med ett beteende problem där hunden gör utfall och dylikt, det handlar inte om lydnad, det handlar om ett felaktigt beteende som måste avhjälpas.
Att lära en hund att sitta , ligga, gå fint är något som dom flesta klarar själv, men att lära den att vara en individ hos människor är svårare och det är enligt mig det som är viktigast för att få en hund som beter sig bra i vårt samhälle i många långa år.

dog meditation
Jag hjälper hela tiden människor och hundar i detta problem, men det är inte ett isolerat problem där man bara träffar upp någon på en offentlig plats och säger att nu fixar vi hundmötena. Nej det är aldrig ett isolerat problem utan man måste träffa ägaren och hunden i hemmiljö och ta reda på vad som är problemen, ge rätt verktyg och jobba med  dom.

mvh
/Seth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s