Kan man älska sin hund för mycket?


Man kan inte älska någon alls för mycket! Men det krävs eftertanke och det är grundläggande viktigt att fundera om vad kärlek egentligen är? För kärlek innebär ett stort ansvar med perspektiv – då ens egna känslor måste komma i andra hand.

För vad betyder generös hängivenhet? Hur är man ”snäll” och bygger upp någon som är helt beroende av en, inför dess fortsatta liv? Vad betyder gränssättning både för ens egen och en familjeflocks skull för att inte göra den man tagit till sig en stor otjänst?

Ge din protegé, din skyddsling gränser så den känner sig trygg. Det är rent styggt att låta dem man älskar gå på för hårda nitar helt utelämnade och bli lämnade – bara för att man själv inte lärt dem att förstå var de sociala och skadliga gränserna går. Vet man inte från uppväxten vad man har att röra sig inom gör man förstås vad som helst, då man är för omogen att avgöra själv vad som  kommer att fungera bäst. 

Man kan ge hur mycket kärlek som helst när man älskar en individ. Men kärlek betyder ansvar, att alltid säga JA är inte alltid det bästa. Det gäller att försöka förebygga ett sämre fungerande beteende – eftersom man alltid då är helt ansvarig för att kanske ha försatt sin protegé i svårigheter.

Tänk på vem någon är och behöver? En hund ska behandlas på en hunds sätt så den förstår och kan lära sig. Sedan kan man kela oändligt mycket – men den ska gå ner från soffan när man säger till. Bestämt och mena det med rösten och från sitt inre..

Sedan, kan man fortsätta att överösa sin ”skitonge” med kärlek, även om man inte alltid gillar vad den gör. Men man får aldrig ge upp. Och inte belöna gränsöverskridande, utan när slanten börjat trilla ner börja gå mot bättre tider.

Då måste man ta sitt ansvar och ändra sitt eget beteende och bemötande av individen – för känslor kan grumla klarsyntheten. Men man kan göra om och göra mer rätt.

Man ska inte vara rädd för att göra om och försöka ta igen det man missat. De med störst ödmjukhet och respekt när de börjat inse vad problem kan innebära i längden – de söker hjälp.

Förneka inte ”de små” den chansen att bli till de bästa de kan vara. Det ska aldrig handla om varken prestige eller om att känna skuld. Sådant motverkar bara målet. Våga istället att lyfta blicken och se framåt.

heart-with-grunge-and-wingsMvh V

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s