Hur får man iväg 10 hundspann?


När Seth ledde turistgrupper som skulle ut med honom i vildmarken i uppåt fem dygn – med var sitt hundspann så gick starten till så här:

I en hage med en öppning ut så placerar man hundspannen efter föregående planering för bästa hundkombinationen och får binda slädarna med hundarna vid var sin påle eftersom hundarna vill iväg direkt. Hundarna i Seths eget spann var coola och låg ner, tills det var dags. Erfarna medarbetare, som Jimmy, Sarah och Gittan lossade sedan de andra hundspannen från sin påle i rätt ordning för att spann efter spann skulle dra iväg.

Kanske 10 hundspann, med lika många ovana turister bakpå varje släde. Främst i var ekipage sätts alltid en ledarhund. I Seths ekipage hade han sina bästa tävlingshundar. De hundarna hade draglinan sträckt, men väntade på kommando. De bästa behövdes eftersom förhållandena kunde bli svåra ute på långa färder, kanske under fem dygn. 75 hundar med tio människor att ansvara för – då leker man inte.

När ekipage efter ekipage har lossats – då Seth åkte främst så var hundarna så taggade att alla fick stå på slädens broms under kanske två mil. Ibland har slädhundsförare fått stå på bromsen under så långt som 15 mil! Så hundarna piskas inte till att dra, utan får snarare hållas tillbaka för att inte bränna ut sig och skadas.

En kort historia om starten, men det finns mer att läsa här:

Slädhundsturism – risker och njutning och att vakna i en bivack – snögrotta
Att leda någon vidare till att lyckas med stora utmaningar

Hoppas ni tyckte om den vidare läsningen?
Det kommer mer om drag med hundar när Seth gått igenom några skissade inlägg jag skrivit ner, men Seth måste ju kolla igenom först.

_IMG_4281

/Mvh V, bara redaktör.

2 svar till “Hur får man iväg 10 hundspann?

  1. Ping: Weightpull – skadefritt med Landslagscoach | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Seth Sjöblom om framavel av elithundar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s