Bra att Anders Hallgren funderat om det s.k ”ledarkomplexet”


Pratar om begreppet ”ledarskap” här. Är motsatsen ”snäll” verkligen? Kan vi någorlunda sunt funtade människor försöka resonera om detta för den jämvikt som hjälper våra hundar mest?

Blir full av respekt för att ”hundgurun” Anders Hallgren antog utmaningen från Anders Landin – vilken efter deras möte vill lyfta på hatten för Anders Hallgren!! Anders Landin hade innan stört sig på Hallgrens teorier om att (som i hans eget) ”ledarskap” utsatte hundar för lidande och kritiserat det – om man säger det kortfattat. Anders Landin kände inte igen sig alls enligt Hallgrens teorier om att ledarskap föll under ”den hårda skolan” i handhavandet av sina hundar. 

Så Anders Hallgren besökte till slut Anders Landin och hans hundar, och såg inget hårt det i ledarskapet. För som Anders Hallgren själv beskriver: Hårt och mjukt är inte alltid vad det verkar vara.

Seth: Det är inte ett nedtryckande av en hund att fostra den till grundlydnad. Ja eller nej och ett begränsande koppel betyder inte misshandel av hundens psyke. Ledarskap är inte något som är elakt mot hunden när man på sunt sätt markerar vad som accepteras eller inte och bygger upp ett förtroende. Det är dessutom väldigt nonchalant mot hundens livskvalitet att inte lära den vad som ”går an” för att bli socialt accepterad, istället för att bli isolerad. Kanske råka illa ut istället eller ställa till det?

Anders Hallgren är en föregångare inom hund som kommer att stå i våra historieböcker! Han har gjort mycket gott för att påverka hundvärlden att vända bort från de grymma 70-tals metoderna i hundfostran. 

Seth fick på egen hand under sin barndom en tidig insikt hemifrån om vad de mycket stränga och våldsamma hundfostringsmetoderna på 1960-70-talet innebar och han tyckte redan som ung att det var förkastligt att behandla levande varelser så. Seth själv kunde hantera hundarna med en närvaro som handlade om det helt motsatta. Kommunikation och respekt. Seth tog dem hemifrån på helgerna och övernattade ofta under en gran med hundarna och delade på maten. Det blev hans första flockupplevelse. Och hundarna av militärtjänstehundstyp de hängde på med en tillgivenhet och ett förtroende de inte visade andra.

Seth arbetar idag med beteendeproblematik. Det finns ingen tvekan om att Seths hantering och grundläggande filosofi om hundar handlar om att ett ledarskap från människan behövs när vi ska leva tillsammans. Seths arbete med exempelvis lösningar för väldigt aggressiva beteenden handlar både om instinkt och förvärvad praktisk kunskap som fungerar.

Hundarna skadas inte av att korrigeras, pö om pö efter sin mognadskapacitet och beroende på var de befinner sig mentalt. De leds framåt och blir inte kvästa, utan får uppleva en mer positiv värld utan stressen av att inte veta hur de ska göra. De lugnar ner sig när de blivit inkännande vägledda genom hinder de tidigare inte förstått. Att passa in gör dem lyckliga, men de ska få vara individer också. Varför skaffar man annars hund?

 

heart-with-grunge-and-wings

Anders Hallgren – du som har sådan makt med allt du gjort – vore det inte tid att tala om ett tryggt ledarskap, separerat från övergreppsmetoder? 

/Mvh redaktionen Seth Sjöbloms hundblogg

Ett svar till “Bra att Anders Hallgren funderat om det s.k ”ledarkomplexet”

  1. Ping: Anders Hallgrens retorik oseriös och ovetenskaplig | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s