Skänk överskottsfrukt och få nedsågade träd hämtade!


Det är nu rätt säsong att informera om en WIN-WIN-situation för träd -och fruktägare, samt för dem som saknar men önskar.

Ni kanske t.ex (inte) vet att det finns en facebookgrupp som heter VEDFÖRMEDLINGEN? De som sågat ner träd på sina ägor erbjuder trädet/träet till de intresserade som vill ha ved. Villkoret är att hämtarna själva sågar isär och även tar med sig allt från trädet, som kvistar – städar upp lite efter sig. Jag älskar när man hjälper varandra och alla vinner på det!

Bekväm avlastning och lyckat WIN-WIN-koncept!

Jag ska nu oblygt faktiskt slå mig för bröstet för att jag, Victoria skapade den första frukt/skörde-förmedlingen på internet, Fruktförmedlingen på facebook. Grundaren av den smarta vedförmedlingen inspirerades också av detta. Kudos!

Jag insåg en förmiddag 2011 att det borde finnas ett större samlingsforum – alltså så klart på nätet – för att sammanföra och tillgodose olika behov:
– Trädgårdsägare som behövde bli av med överskottfrukt. Det är nog lite sorgligt, och dessutom arbetskrävande jobbigt att behöva köra bort fallfrukt till återvinningsstationer..
– Och de som över allt annat längtade efter frukt i sommartid. Äta, sylta, safta – utan att betala 24:50/kg för svenska äpplen i affären. Tänk om de kunde hjälpa varandra?

För mig gick det på tio minuter att få igång gruppen från idéen Har ju ADHD.. Lite aspiepersonlighet hjälpte nog till med strukturen. 😉 Men jag hade aldrig kunnat förutse genomslagskraften, trots att jag insett att en efterfrågan nog fanns – för jag hittade inget sådant på internet. Min fruktförmedlingsgrupp på facebook växte otroligt snabbt till många medlemmar. På två veckor var medlemsantalet uppe i runt 4500 personer. Det var ett himla sjå att plötsligt bli ”mamma” till tusentals personer för att ha koll på att allt blev rätt i gruppen. Sedan ett par år har jag dock pålitliga administratörer. TACK till Er!

Första säsongen distribuerades – via privat avhämtning – 500 kilo frukt. Kanske inte blev en favorit bland svenska äppelodlare?

Gruppen fick mycket publicitet för nytänkandet. Beskriver här på en annan blogg lite mer om processen med Fruktförmedlingen och dess spridning i media o.s.v. Och det exploderade verkligen. Arbetade också då mycket via sociala medier.

frukt

Initiativet och konceptet gav snart ringar på vattnet. Andra hittade på fler förmedlingar för att skänka bort överflöd och motverka resursslöseriet. Men de som kontaktade mig för att hitta på sätt att tjäna pengar på detta ignorerade jag. Det stred mot mitt koncept. Andra de får ju göra hur de vill, men blanda inte in mig! 

Äkta Vara var – som de är – väldigt seriösa och bad mig om lov(!) för att dra igång en egen Fruktförmedling. De har flera varianter på sin sida.

äkta vara

OBS. Min facebook-fruktförmedling är upplagd som en anslagstavla där endast de som har något att ge bort får annonsera det! Runt 95% av medlemmarna söker frukt, så om de som ville ha skrev också, så skulle ingen hitta frukten. Att föra statistik var häpnadsväckande intressant. Har ständigt uppmanat medlemmarna till att få dit folk som har fruktträdgårdar. Ansvaret ligger på alla, för att det ska främja allas behov.

Vill du istället skriva att du söker, så gå då till Äkta Varas facebooksida: Jag vill ha frukt. Men du får ju själv hålla ständig koll ändå.

Dokument på Fruktförmedlingens sida om diverse avknoppningar: ”Länkar till andra sidor med frukt-och grönsakserbjudanden, eko-projekt och trädgårdssidor”.

Se också Fruktkartan som verkar handla om 08-området? Jag själv har lite svårt att orientera mig där. Men initiativets mening är så bra – att berätta var man kan hitta frukt på offentlig mark. Där gäller Allemansrätten, men man får inte skada träd eller buskar!

Se också på googlesökningen ”fruktkartorna som nu även finns via appar!

Mina andra förslag är lokala förmedlingar du kan söka upp. Skapa en förmedling själv? Eller bara helt enkelt skicka in en notis till din lokaltidning, eller sätta upp anslag i villaområden om att du gärna kommer och hämtar överskottsfrukt. Man kan ju också snällt knacka på, där man ser att trädgården dignar av frukt och bär och hjälpa till så de slipper gå i brun äppelgegga till hösten. Alla är ju inte aktiva på internet..

Jag är utan att skämmas – otroligt stolt
för att jag initierat något så fruktgivande
och alla till gagn – som spridit sig.

Ni kan ju också vara del av det här WIN-WIN-upplägget, på olika ställen!

/Med vänlig hälsning bloggredaktören Victoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s