Korrigerad miljö för Svante – fallbeskrivning


Jag kom till Svante – en fin Lagotto som bor med sin matte Doris i ett hus med stor trädgård.

Det fanns några problem, men det som matte upplevde som svårast var att hon inte kunde ta emot besökare hemma. Svante skällde, försökte skrämma bort alla och hade nafsat, även bitit besökare. Alla, släkt och vänner var rädda för honom. Matte tvingades att vid besök stänga in Svante innanför en grind eller en stängd dörr.

Jag vill inte att en hund jag kommer till ska ha munkorg eller att ägarna tillrättavisar alls, utan vill se hundens naturliga, vanliga beteende.

När jag gick igenom grinden första besöket så vågade faktiskt inte Svante närma sig mig! Jag lockade med honom med hundpastejtuben som han ändock inte närmade sig – han blev osäker av mig och min orädsla. Väl inne så tog det ca 20 minuter och Svante ville sitta i mitt knä.

Efter fikan med Doris med många frågor och vi gått ut och tittat så berättade jag om min slutsats: Arrangera om Svantes möjligheter på gården, att inte kunna ta sig ner till grinden och hota folk – det som Svante antagit som sitt stora personliga ansvar. Jag sa att – sätt upp stängsel precis här och där och begränsa hans vaktbeteende och osäkerhet.  

Ganska snart efter så var detta gjort, så Svante fått stängsel med mindre yta att röra sig på – då han inte kunde komma ner och hota gäster vid grinden. När detta var gjort så kom jag tillbaka.

Jag hade bett matte Doris att då bjuda hem så många som möjligt och det var grannar och släkt som inte kunnat träffa vare sig Doris eller Svante naturligt, p.g.a hans beteende.

När alla var på plats så sa jag till dem att; nu skall vi alla träffa Svante och jag släppte ut honom från sitt grindstängda rum. Hade då innan förklarat för alla att Svante är en snäll men missförstådd och undanskuffad hund. Nu var det dags att ändra på detta, så alla fick korvbitar att bjuda honom på, men att inte bry sig om honom.

Det gick hem!

Och sen sa jag att deras granne som har Melker att också släppa in sin hund, som förut varit Svantes bästa kompis. Svante och Melker hade blivit bittra fiender ett år innan då de känt konkurrens om en löptik i kvarteret. Sedan dess hade de inte kunnat träffas ens. Inte kunnat leka som de bästisar som de varit. 

Men vänta nu, dig känner jag ju!

lagotto2

lagotto3

Hade glömt hur kul det var att leka ihop!

Vännerna som kommit dit tyckte det var otroligt intressant att vara med och uppleva detta. De kliade sig nästan lite i huvudet. 🙂 Och alla var superglada för chansen att få ett normalt sällskapligt liv med både matte Doris och Svante.

lagotto1

Finalen den dagen var underbar att se – när hundarna lekte och tumlade runt som förr.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s