Uppdaterat: Varghybrider – kontra tillåtna Wolfdogs


Med anledning av den aktuella Aftonbladetnyheten om en hund, som sägs ha varggener och slitit sig i ett bostadsområde och bitit, eller enligt ägaren lekfullt nafsat – men oavsett – skrämt lekande barn, så passar det bra att ta upp mer kring blandningar hund och varg.

Jag ångrar inte mitt första inlägg om varghybrider trots felaktigheter som jag fått påtalade, som att jag blandade ihop varghybrider med godkända Wolfdogs! En diskussion på DogNews tog fart med mycket matnyttig information. Tyvärr fick DogNews ta bort inlägget p.g.a rådande omständigheter.
/Med vänlig hälsning Victoria Qvarnström

Wolfdogs är domesticerade hundar under kontrollerad avel och med varganfadern/ anmodern längre tillbaka, minst 5:te generationen. Saarloos Wolfdog och Tjeckisk varghund – Ceskoslovensky Vlak är två exempel på Wolfdogs – och godkända hos Svenska Kennel Klubben/SKK samt FCI. Registrering hos Jordbruksverket och SKK går jag inte närmare in på, men information finns på nätet. Även om andra Wolfdogs.

Varghybrider är något annat. De har större andel varggener i sig som i 1:a till 4:de led bakåt. De klassas dels som rovdjur, vilka privatpersoner förstås inte får hålla fångna – och de är dessutom förbjudna i Sverige.

Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (2004:16 L80)
”Hybrider: avkomma i första t.o.m. fjärde generationen efter korsning
mellan vild art och tamhund eller tamkatt”..

”Djuren måste vara födda och uppfödda i fångenskap för att få hållas som sällskapsdjur. Du får inte hålla individer som fångats i det vilda.” Jordbruksverket

FOTNOT: Har tagit till mig och kollat upp ovanstående, men undrar över det jag läste också innan första publiceringen och då tog in. Varför använder Jordbruksverket ”omoderna”(?) – eller förvirrande uttryck? Eller är allt upp-och ner? Hur ska man förstå? Förklaringar emottages gärna, till detta på länken ovan!
Vissa vilddjurshybrider kan vara tillåtna. Det förekommer avelsarbete för att skapa nya raser av vilddjurshybrider. Exempel på sådana är varghybriderna Saarlos Wolfhund och Tjeckisk varghund.”

Inga varghybrider i Sveriges natur

SLU rapporterar att det inte visat sig finnas svenska vilda varghybrider avlade mellan varg och hund, enligt Jordbruksverkets definition. Insamlad DNA från drygt 1200 (varg-)individer sedan 1983 motsäger, med stort forskningsunderlag att vi har några varghybrider.

Däremot har det i våra grannländer påträffats vilda varghybrider som inte är välkomna i faunan utan avlivats. Rapporter därifrån är tyvärr lätta att tolka som att hotet redan finns i Sveriges natur. Faran med varghybrider är att korsningarna kan försvaga vargstammen. Dessutom kan inslaget av hund i en vild varg ställa till problem och konfrontationer, som med mindre skygghet för människor söker sig närmare samhällen.

Vargar har av människor i vildmarken observerats men utan DNA-undersökning antagits vara varghybrider, om de haft ett mindre vargtypiskt beteende, eller skilt sig i utseende från typiska renrasiga vargar. Även den utplanterade varghonan har ifrågasatts som renrasig på grund av hennes rödaktiga päls? I en jakttidning sägs också varghonan endast vara gentestad i två generationer bakåt? Vill ändå ta med detta, utan att själv ha hittat någon källa. Men på faktamässigt vis är den informationen självklart välkommen, om den finns.

Vargdebatten är från olika läger infekterad och – minst sagt – laddad

Med vänlig hälsning Victoria Qvarnström, bloggredaktör som författar de flesta inlägg som inte handlar om fallbeskrivningar från Seths hundrehabiliteringar och dylikt.

Ett svar till “Uppdaterat: Varghybrider – kontra tillåtna Wolfdogs

  1. Ping: Varghybrider – information och diskussionerna |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s