Hund som jagar svansen – diagnos på Tvångsbeteende/COCD?


Tvångsbeteenden har visat sig finnas hos både människor och hundar. Men det är oftast inte orsaken till ”knäppa” beteenden, om det inte hindrar ett normalt liv.

Seth blev maj 2014 kallad upp till schäferkillen Texas i Östersund efter ett desperat nödrop. Texas visade sig lida av COCD – Tvångssyndrom hos hund. Han fick jämföra sina sin analys med en av de mest ansedda neuroveterinärerna. Länkar till berättelsen om det finns längst ner på sidan.

Forskare i Helsingfors menar i en artikel: Att en hund jagar sin egen svans kan vara tvångsbeteende hos hunden – COCD och inte en roande lek. Svansjagande hundar har visat sig ha flera gemensamma drag, som att vara är blygare och vara rädda för höga ljud. Men hundar som fick kosttillskott, speciellt vitaminer och mineraler med sin mat, jagar sina svansar i mindre grad. Tidig separation från modern och om moder har dåliga hand om valparna befanns också predisponera hundar till att jaga sina svansar. Läs mer på länken ovan.

– Det finns självklart fler symptom och diagnoskriterier. Det kan – men behöver inte vara ett Tvångsbeteende att jaga svansen! Hundar som börjar jaga sin svans kan bara vara uttråkade och understimulerade. Men det kan man bryta med att distrahera, alltså aktivera hunden och tillfredställa dess behov av stimulans. Vid en klinisk diagnos på Tvångssyndrom går märkliga och destruktiva beteenden inte att bryta eller avhjälpa helt.

Neuroveterinären Cecilia Rhodin

Hon var en av forskarna i studien ovan om COCD, Tvångssyndrom hos hundar. Texas ingick i studiegruppen och han nämns i artikeln från Helsingfors. Cecilia Rhodin har specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar, Specialist i neurologi, Diplomate European Collage Veterinary Neurology. Specialområde : Neurologi, allmän medicin och kirurgi, BAER. Mer om Cecilia Rhodins forskning finns på sidan NeuroVet.

Veterinär Cecilia Rhodin hade faktiskt redan ställt klinisk diagnos på COCD hos Texas när Seth kom till Östersund för att ägarna ville ha Seths utvärdering också. Detta visste Seth ingenting om på förhand. Men efter sin egen analys av Texas beteenden fick han prata med Cecilia och Seths observationer visade sig överensstämma med den neurologiska diagnosen. Men ägarna var måna om att får en ”second opinion” från Seth Sjöblom – som kan mycket om hundars naturliga beteenden. Tyvärr fick Texas avlivas – men först efter att ägarna verkligen gjort allt.

Här följer ägarberättelsen om hur det var med Texas och Seths diskussion med Cecilia Rhodin och information om COCD.

Schäferkillen med COCD – tvångssyndrom hos hund. Del 1:2
Seths observationer av hund med tvångssyndrom COCD. Del 2:2

Ett svar till “Hund som jagar svansen – diagnos på Tvångsbeteende/COCD?

  1. Ping: Ännu en hund med Tvångssyndrom – COCD | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s