Fransk bulldog fick hjärnskador av andnöd


30731880Victoria berättar: Visade i januari upp en kär bildkavalkad på den franske bulldogen Tiger.

Han var mitt ex och min dotters hund. Tiger var ofta hos mig långt innan jag träffade Seth. Tiger blev en del i allas våra liv. 

Jag blev hans mamma. Han sov alltid på min arm med små blåmärken på min överarm efter hans klor.

Jag orkade i.o.m våra minnesfoton (på länken ovan) just då inte berätta varför Tiger inte lever längre. Men det är viktigt.

Tiger hade börjat visa upp ett eskalerande aggressivt beteende. Kunde ligga skönt i dotterns knäveck, men högg plötsligt om hon skulle rätta till täcket. Det hade pågått ett tag att dottern ofta fått sår på fingrarna. Oacceptabelt och hon fick bli försiktig och ledsen när hon inte kunde hantera honom som förr.

Tiger hade aldrig huggit mot mig tidigare, men kunde plötsligt stryka öronen bakåt, med en blick jag inte vill vara med om igen. Han blev som en okänd, då han försökte hugga även mot mig. Det behövde inte ens vara godsaker som gnagben inblandade. Det sårade och gjorde mig rädd för hans framtid. Vem var han, eller hade blivit?

Han fick träffa vår rottis Gunvald då vi höll dem separerade med grindar här hemma under en vecka. De fick tid att vänja sig vid varandras dofter och närvaro. Men den lille franske bulldogen kämpade varje dag för att ta sig igenom och komma åt Gunvald. De hade båda fått kirurgisk kastrering samtidigt. Men Tiger lugnade sig inte alls. Vände sig både mot oss, som han älskade och mot Gunvald som tog emot Tiger i sitt hem. Gunvald accepterade det. Men han var rätt förvirrad av anfallen från andra sidan de dubbla grindarna som vi hade fått sätta upp.

Gunvald är ganska cool och har utan att tillfoga en enda skada skada, milt men på hundars sätt fostrat en del kaxiga unghundar. Han blev förvirrad av bulldogens beteende. Man kan säga att Gunvald är snäll och lite klok. Men det här var inte ett naturligt balanserat hundbeteende hos Tiger.

Vi lät dem slutligen mötas en kväll när Tiger än en gång var på väg genom grindarna. Det kändes som ett nytt beteende hos honom. Men vi var inte så oroliga, eftersom Gunvald inte bitit, trots att han tidigare blivit attackerad. Vår önskan var att vår lille fralla skulle kunna anpassa sig och vi ha dem ihop.

Men Tiger som varit så fin innan, han var helt vild, ute för att skada. Jag gick då in i dotterns rum och pratade med henne om det, för Tiger var hennes älskling som hon haft sedan han var valp.

Seth höll koll på hundarna. Ljud av hundslagsmål. Efter en stund så lugnade det ner sig och jag gick ut. Då hade Tiger äntligen resignerat för den större rottisen. Bulldogen hade lagt sig ner. Flåsade och kunde bara inte längre fortsätta då. Gunvald började slicka på Tiger som en försonande gest.

Seth sa till Gunvald att gå därifrån när han slickat ett tag på Tiger som verkligen verkat visa underkastelse och förstått att det var nog. Men när Gunvald vände och gick iväg, då hoppade vår fralla upp och attackerade ursinnigt igen och bet Gunvald i bakhasorna, så han fick sår. Inte ett sunt hundbeteende från Tigers sida. 

Vi blev först helt lamslagna. Dagen efter tog Seth kontakt med veterinären som kastrerat båda hundarna. Veterinären berättade då att Tiger hade varit osedvanligt aggressiv när hon skulle hantera honom. Hade tyckt att det var ett osunt beteende. Hon hade redan då misstänkt att allt inte stod rätt till med honom. Att hans särskilt inbuktande nos gav honom ännu sämre syretillförsel än hos andra trubbnosiga hundindivider av brakycefala raser.

Vissa nätter hade jag vaknat av att han hade kraftig andnöd och försökte trösta honom. Massera runt lungor och hals och prata med honom. 

Hans beteende hade blivit kraftigt förändrat och vi led av att se det. Kanske han själv också kände att något var fel när han, trots sin föregående kärlek, försökte att skada även oss? Att han inte förstod hundvett fick vi också se.

Det här smärtar oss alla fortfarande att en så gullig hund personlighetsförändrades till att bli som någon annan. Veterinären hade två möjliga förklaringar. Att antingen hade Tiger fått en växande hjärntumör, eller fått hjärnskador efter syrebrist orsakad av svårigheterna att andas normalt.

Ingen hundkunnig, eller ens Gunvald skulle ha kunnat ”bota” vår Tiger.

Tiger köptes från en privatfamilj. Lär av detta. Leta upp betrodda kennlar för att få en hälsosam trubbnosing! Undvik allt onödigt lidande.

Tiger till vår stora smärta, fick somna in när han var fyra år.

Våra tidigare relaterade blogginlägg:
Andningsproblem och cancer hos rubbnosiga hundar
Trubbnosiga hundar – extra värmekänsliga

Forskning: Allvarliga hälsorisker hos brakycefala raser – trubbnosade hundar

Svenska Franska bulldogklubben – råd och rön

6 svar till “Fransk bulldog fick hjärnskador av andnöd

  1. Ping: Olycka eller äkta attack | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Egendomligt när det på operativ väg idag går att få rasen Fransk Bulldog att andas mycket lättare om dessa problem uppstår.

    Gilla

  3. Ping: Tiger – familjens mycket saknade franska bulldog | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Mmm det luktar helg | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Money money – ta en bärs med jycken och gläns? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s