Insektsbett – tips för lindring


Många råd på nätet säger att getingstick oftast inte är farliga för hundar, om djuren inte är allergiska, eller utsatts för att stort antal bett, eller i mun/svalg. Som för människor. Ett problem är att man inte känner till allergin innan första reaktionen, som inte behöver vara efter första sticket. Trixigt. 

Men du kan hjälpa din hund genom att mildra smärta och svullnad m.m. Själv känns det bra att kunna göra något istället för att se på helt maktlös. OBS: Bekräfta i god tid alla råd hos din veterinär för att känna säkerhet och vara beredd innan något händer. 

winnie_the_pooh_and_bees_by_zdrer456-d37no78

behandla getingstick själv

Veterinären på DT/Dala tidning besvarar nyanserat en fråga om vad man kan göra själv akut om ens hund/djur blir getingstunget.

Svar:  ”Det är mycket vanligt att hundar får getingstick, men lyckligtvis väldigt sällan det ger några större problem. I de flesta fall är de ofarliga, med endast lite smärta, svullnad och irritation som följd.

Någon behandling rekommenderas inte i dessa fall. Man kan försöka ta bort eventuell gadd som finns kvar, och möjligen kyla området med lite is i handduk.
Du kan även gnida en Magnecyltablett mot området för att dämpa irritationen. (Eller lösa upp en värktablett i vatten och badda. Reds. anm.)

Om hunden fått getingstick i svalget finns risken att svullnad ger andningsproblem. Finns även ett fåtal hundar som reagerar med en överkänslighetsreaktion med försämrat allmäntillstånd.

I båda dessa fall kontaktas veterinär omgående. Om man har lång väg till veterinär och kortisontabletter (ex. Betapred mot allergiska reaktioner. Reds. anm.) finns i hemmet, kan en engångsdos ges akut.
Med Vänlig Hälsning,
Marie Mård
Leg vet”

Mänsklig allergimedicin till hund?

Betapred är en akut-allergimedicin. Hör med veterinär om ni kan ge hunden det och andra människor-allergimediciner, som Kestine och vilka doser isf! Alvedon i munnen har jag hört att en veterinär rekommenderat vid 5 stycken akuta jordgetingbett.

Tecken på en allergisk reaktion är bland annat matthet, andningssvårigheter, kraftig svullnad som växer bort från själva bettet. Se upp för svullnader runt nacken, halsen och huvudet. 

Om gadden fortfarande sitter kvar försök få bort den genom att skrapa med en nagel eller en styv kartongbit. Undvik att använda pincett om det inte är absolut nödvändigt eftersom det kan göra att mer gift pressas ur gadden. Försök inte suga ut giftet. Kanske kan en fuktad sockerbit lagd, inte pressad mot, ett getingstick absorbera giftet något? Iaf ofarligt att pröva.

Att lägga en svag blandning av vatten och natriumkarbonat på sticket sägs kunna lindra smärtan. Du kan också linda in is eller en kylklamp i en handduk och lägga på sticket för att minska smärtan och svullnaden. Håll ett öga på din hund efter att den blivit stucken för att försäkra dig om att det inte uppstår någon allergisk reaktion. Om svullnaden inte har gått ner efter flera dagar, kontakta din veterinär.

Jordgetingar/bålgetingar

Jordgetingar bor ofta i hålor i marken och man bör vara extra uppmärksam på om hunden hittat ett sådant bo att upptäcka eftersom det i noshöjd flyger lite getingar runt boet. För naturligtvis går ju getingar i ett hotat bo till gemensam attack mot inkräktare. Ju fler stick, desto mer gift alltså. 

Kom ihåg att det finns många insekter som biter eller sticker; brom, humlan som bränns mm och orsakar smärta.

Och om den lilla och hatade blodsugaren:

Varför fästingar är farliga

OBS: All egenbehandling görs på egen risk.
Se detta som råd att kolla upp på förhand för att kunna hjälpa er hund. Hör med veterinär angående råden om ni är osäkra. Ge aldrig människomediciner  utan att vara helsäkra på att den medicinen inte är giftig för hundar. Veterinärer förskriver ibland vissa ”människomediciner” till hundar om de har samma verksamma ämnen som i de dyrare ”hundmedicinerna”. Men experimentera aldrig själv! 

Lycka till
önskar
bloggred.
Victoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s