Fängslande om samiska traditioner


Satt som hypnotiserad under en timma då Seth berättade om samernas traditioner. Seth levde och verkade med slädhundar under åtta-nio år i vildmarken och blev god vän med samerna i trakten.

Han berättade för mig att en tältkåtas öppning alltid är vänd mot norr för att den hårda Västanvinden inte ska trycka sig rätt in i kåtan och förstöra ventilationen – som ju livsviktig för att undvika rökförgiftning. Rakt över kåtans mitt från ingången ligger alltid två kraftiga björkslanor som lyfter upp tältduken något för att få luftcirkulation. Men man ligger alltid runt elden i en samekåta för att undvika röken, även då man äter.

Det var jättespännande när Seth ritade en uppifrån-skiss på en kåta med renskinnsbäddarna och satte kryss om var Mor satt – ansvarig för matlagningen och hade ett snöre för att reglera värmen på den hängande stekhällen där hon lagade renkött till alla. Far bredvid Mor och de närmaste, barnen satt också längst in i kåtan.

Närmast öppningen där det var lite kallare fick tillfälliga besökare sitta. Okända kunde ju lyfta på öppningsskinnet när som helst och komma in.

Enligt traditionen ska Far ha en lång pinne liggande framför sig vid elden med en brännmärkningsplåt på ändan. Förr om tiden, om okända besökare visade sig illasinnade så brännmärktes de i ansiktet för att varna andra.

Ett naturfolk – Nordens första människor som i konflikt med ”vår civilisations” intressen har behandlats så illa och tryckts undan.

Samerna har aldrig sålt sig trots att deras dräkter var förbjudna av den svenska staten och skolbarnen blev straffade om de talade sitt eget språk. Nu har de en egen flagga och har samlat sig politiskt över Nordens moderna landsgränser. Men så sent som 2014 försökte en skola förbjuda barnen att prata sitt hemspråk.

sapmi

Samerna hade ett helvete när staten dömde ut dem och satte sig till doms över dem för att diktera hur de – Nordens urfolk skulle leva.

Den svenska statens institut för rasbiologi skapades 1922 i (Hitler-)fascismens vagga och höll på att kväva ihjäl det samiska folket. Ras-”forskare” mätte kranierna på samerna och förklarade dem som lägre stående människor. Redan 1909 hade Svenska sällskapet för rashygien bildats. Fördomarna som då ansågs som avgörande och äkta forskningsresultat var helt accepterade i samhället och hamnade även i läroböcker.

Samiska kvarlevor låg utan någon som helst respekt under decennier  nedpackade i lagerutrymmen på svenska universitet. Sametinget har fört upp frågan till ljuset nu och påverkar mer och mer den så skamligt nekade rätten till samesläktingars kvarlevor.

För övrigt?

Samerna var först - precis som indianerna var i Nordamerika

Samerna var först – precis som indianerna var i Nordamerika

3 svar till “Fängslande om samiska traditioner

 1. Jag fick smäll på fingrarna när jag skrev med vänster hand. Detta var på slutet av 60-talet. I mitt ordningsbetyg står det att jag var vänsterhänt och således eljest dessutom hade jag ett otillbörligt språk när jag sjöng på samiska eller använde samiska ord. Nu är jag bådhänt. Och har lärt mig lite samiska. Har 2 sameflaggor, samiska tatueringar och håller vissa traditioner vid liv.

  Gilla

 2. Mycket bra skrivet. Jag förlorade det lilla av sydsamiska jag kunde när jag inte fick prata det. Hade ett helvete i skolan. Dessutom var jag vänsterhänt, vilket också var förbjudet. Mina samiska vaggsånger kan jag dock fortfarande. Min förfäder var först renägande samer, men det gick illa och de förlorade sin rennäring. Sista århundradet levde de som fattiga skogssamer. Mitt arv bär jag med mig och det har blivit viktigare. Många traditioner för jag vidare.

  Gilla

  • Fick du inte skriva med vänster hand? Min mor straffades för det – på 40-talet, i England! Undrar om det var så för ”svenska” elever också, som för dig? De gillade inte heller min mors dialekt i skolan.. Sverige ska skämmas så mycket för behandlingen av samerna upp till denna dag! Känns fint att du har vaggsångerna kvar. Barndomen är viktig för identiteten. Innan jag träffade Seth hade jag ingen aning om att filmen Jägarna är på riktigt. Hade jag haft en droppe sameblod i mig hade jag sträckt på mig – stolt!!
   Kram från Victoria, allsmäktig bloggredaktör 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s