Bitande hund lugnade sig när ägarna följde Seths råd.


Hej!
Jag vill berätta om våran hund Balder som är 17 månader imorgon. Han är en blandras Cane Corso/Rottweiler, en stor kille på ca 48 kg. Vi som äger honom heter Henna och Per.

Han var snäll och foglig tills han blev könsmogen sådär vid 7 månaders ålder. Då känns det som att problemen började. Vid 9 månaders ålder bet han en kvinna på en parkering när jag skulle lasta in honom i  bilen, detta trots att jag hade honom i kort koppel. Kvinnan gick för nära men det spelar ingen roll i ansvarsfrågan. Det blev polisanmälan på personskada och vi blev ersättningsskyldiga. Efter det har Balder bitit 2 personer till men detta har inte lett till någon mer anmälan, som tur är. Oron har varit stor för vad som händer vid en andra polisanmälan mm. Andra bettet skedde i samband med en hundpromenad där en kvinna med hund lämnat ”flocken” och mötte oss längre fram. Det tredje bettet var på vår granne som jag stannade och pratade med efter en promenad med Balder.

Efter det första bettet kontaktade jag direkt hundpsykolog på den hundskola vi går på. Vi fick inga verktyg att arbeta med utan bara tipset om att kastrera Balder. Sagt och gjort dagen efter det första bettet kastrerades Balder kemiskt, s.k. chipkastrering. Det hjälpte en del mot stressen som jag upplevde att Balder fick när han blev könsmogen men det tog inte bort alla utfall mot människor som varit sedan dess. Sedan Balder blev könsmogen har han gjort utfall mot okända människor utomhus vid promenader varje dag. Det är inte alla han reagerat på men om man ska kategorisera det, är det främst män och barn han gjort utfall mot.

Den oro och stress som man som hundägare bygger upp i kroppen när man har en utfallshund går inte att dölja för omvärlden eller för hunden. Balder är en signal- och ljudkänslig kille. Han reagerar på kroppsspråk och när man stirrar på honom. Självklart känner han av om jag som matte är orolig för att det ska bli utfall och att han i värsta fall ska komma åt att bita någon igen. Det blir som en ond cirkel. Man undviker att ta sig ut bland folk med en hund som Balder, man isolerar sig och bjuder bara hem känt folk.

Det enda som har varit till fördel för Balder i den här onda cirkeln är att jag och min sambo trott på Balder från första början och att han inte är en tuff hård kille som alla andra tycks tro. Det är en känslig och osäker kille som tagit på sig en roll som han inte ska ha. Vi har gått kurser och jag har läst till förbannelse och jag har rådfrågat på forum mm men inte fått verktyg att jobba med och inget har fungerat fram till nu på Balder. Vi har trott stenhårt på den mjuka skolan. Jag har försökt att hitta något/ någon som kunde hjälpa oss med Balder innan det blev värre och kanske försent.

Jag började googla runt på hundpsykologer och hundcoacher och hamnade då på Seths hemsida. Jag kände att det här kanske var rätt person för att hjälpa oss med Balder. En hundcoach utan hårda metoder, men med stor tydlighet. Vem skulle annars hjälpa oss. Vi hördes av via mail och sedan via telefon och bokade in en tid. Seth kom hem till oss en fredag eftermiddag/kväll och fick träffa Balder. Som uppförde sig bra.

Vi satt i nästan 3,5 timmar där vi gick igenom de situationer som Balder gjort utfall i och i de situationer han bitit personer. Efter dessa, för mig jobbiga och känslosamma 3,5 timmar, hade vi äntligen verktyg att arbeta med. Konkreta tips på hur vi kunde jobba med Balder och undvika liknande situationer.

Dagen efter mötet med Seth köpte vi ett helstryp med stopp, sk retrieverhalsband. (Jag kan säga att jag var lite emot den här typen av halsband. Balder hade fram till den dagen endast haft på sig Metizosele. Men selet kanske blev en del av problemet med att kommunicera tydligt med Balder?).

Vi gick in i affären med en hoppande galen hund som var högt och lågt. När vi kom ut ur affären satte vi på honom halsbandet och promenerade iväg, med omedelbar förändring av en lugnare Balder. Min sambo sken upp och sa: Åh varför har vi inte fått det här tipset förut. Det är en helt annan hund. Den dagen gick vi i Slottskogen bland folk och hundar mm utan ett enda utfall! På kvällen var vi på bilträff för att prova om det var samma effekt där. Inga utfall! WOW!

Så efter att ha haft 7 månader med utfall varje dag med varierande grad och antal så har Balder gjort två utfall mot människor på 2 veckor. Dessa två utfall har varit p.g.a. att vi,  matte och husse, inte tänkt efter före och då inte följt Seths råd om hur vi ska hantera Balder.

Så tack Seth för all hjälp och för den megastora skillnad ditt besök och din hjälp gjort för oss men framför allt för Balder! Han är mycket lugnare nu när matte och husse är lugnare och har fått kontroll på situationen och inte ger honom en roll han inte ska ha. Och allt detta bara med några enkla verktyg. Vi ser på vår hund med helt andra ögon nu. Människor som känner Balder sedan tidigare har kommenterat att han blivit lugnare. Så tack ännu en gång! =)

Fortsättning följer….

Ha det gott!
Hälsningar Henna, Per och Balder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s