Vem äger gnagben i hundflocken – svar och resultat


Mailfråga:
Hej.
Jag tänkte höra med dig hur jag kan få hundarna hemma att sluta vakta på tuggbenen?

Hundarna i fråga är en Bullmastiff tik 2 år, en Cane Corso tik 4 år och hennes jämngamla bror Poker. Hanen har det minsta besväret vad det gäller benen, allra värst är Bullmastifftiken Pi. Det kan finnas tiotal ben i rummet men ALLA är hennes. Även de som ligger några meter bort.

Människor får ta benen för henne, det gör inget, men gud nåde den som är hund. Pi hugger inte, men hon flyger upp, som om hon har fått en elchock. Skäller till och morrar ibland. Vi hemma har sagt åt henne varje gång och hon ser mycket skamsen ut och lämnar ibland rummet. Men varför slutar hon aldrig?

Sedan är det Cane Corso tiken, Smyga. Hon gör nästan samma sak men hon är inte lika intensiv som Pi. Smyga skäller till och morrar ibland mot de andra men inte lika ofta som Pi.

Det som vi tycker är konstigt är att hundarna har fri tillgång på tuggben, men ändå så ska alla ha samma.

Och så hanen Poker, han säger väldigt sällan till att något ben är ”hans”. Oftast så tittar han bara på när någon av tikarna tar benet och tittar på någon av människorna med en sorgsen blick precis som ”såg du vad hon gjorde?”. När han säger ifrån så morrar han bara lite tyst och ”moffar” ibland. Men han är den som oftast går iväg och hittar ett nytt ben.

Hur ska man göra för att få dem att sluta tjafsa om benen?
Mycket tacksam för svar

Seth svarar:

Du får nog svårt att få dem att komma överens om alla ben. För hur vet någon vem som äger benen? Ja.. i varje hunds synvinkel som hund så är det deras personliga ben – oavsett vad ni tycker.
Mitt råd är att ta bort alla utspridda gnagben, själva ta kontrollen över godsakerna. Ge hundarna ett var under kontrollerade former, kanske i olika rum, grindar eller ej och se till att var och en får chansen att tugga och njuta.

Om någon bara ligger och vaktar på benet för att ”äga” så skall ni ta bort benet.

Mvh /Seth Hjälpte svaret er något ?

Hundägaren: Ja, de har lugnat ner sig lite grann. Nu vet de väl att benen försvinner om de vaktar bara för att äga det. Tack så mycket för tipset.
Får jag ställa en fråga till om min hanhund?
Seth: Kör på 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s