Missförstå inte för att vår hund inte vill hälsa


En vakthundsras behöver inte vara farlig för att den är sig själv.
Alla hundar vill bara inte lära känna alla andra.
Vi vore tacksamma om alla kunde respektera det.

När man har en hund som exempelvis rottiskillen Gunvald här hemma och många andra hundar – så kan även erfarna, hundägare missförstå honom och oss. När jag rastar Gunvald vill jag inte ens stanna och prata med andra – för vi vill har vår tid själva och han är den enmanshunden som initialt bara vill vara med välbekanta. Som sin familj.

Och han har tyvärr också blivit lite osäker och vaksam i våra kvarter efter ett par attacker från andra hundar. Han vaktar på om något kan ske och är lite på spänn här. Han glömmer inte. Han gör som hans raslinjer säger.

Gunvald är en ganska ursprunglig vakt -och vallhund som föredrar ”en herre” och sin familj – mig, dottern Ella och nu även lillhunden Vilja. Lilla Vilja hon kaxar sig som fan ibland, morrar, skäller och naggar honom i läppen. Men Gunvald, på sitt Scooby Doo-sätt hemma liksom: Vaaa, vaddå? 

g

Särskilt hanarna av rasen rottisar kan vara tvära. Vad då lita på någon man inte känner? La Familja är ju allt om behövs! Försöker någon obekant ”ställa sig in” hos mig blir jag ju också misstänksam och reserverad, även om jag inte är en hund.. 

Alla hundar behöver faktiskt inte hälsa på varandra. Och alla hundar vill inte ”träffa folk” och bli klappade på sin promenad med husse eller matte. När Gunvald har bröstat upp sig har det en orsak. 

Antingen att han minns ett föregående otrevligt möte, kan ibland reagera på en hund som liknar en antagonist eller helt enkelt bara sköter sin uppgift – att skydda. Förstår att en sån kille kan skrämma – vilket är meningen från grunden. Inte för att han någonsin har bitit någon, ens i skarpare lägen.

Dock är nog Gunvald lite keligare än andra av hans skarpa typ? Hans pappa ville bara ligga själv utan krusiduller. Men så trogen som en rätt formad hund, även med en stor skärpa i botten kan bli – det är en rätt hund. Om den fått en förtroendeuppbyggande, förhållandevis mild uppväxt, men med tydliga tillsägelser, aldrig med våld, så den inte kunnat ta över ledarskapet.

Minns att även om de kan verka tuffa, så är fördelen med utpräglade brukshundar att dessa är närmare sitt ursprung med grundinstinkterna än så kallade sällskapshundar och de oftast varnar tydligt innan de blir gramse.

Gunvald är en perfekt hund för oss i familjen. Även om han skäller när han genom sovrumsfönstret ser barnen leka. Han blir lite upphetsad och vill faktiskt vara med. Men det kan vi aldrig tillåta. Bara hans storlek och muskelkraft, som han själv är helt omedveten om, kan springa omkull barn. Vi vill skydda honom från omvärldens risker, om han skulle morra och skrämma någon. Det vore förfärligt hemskt för oss som förstår hur snäll han är. Dessutom är ju redan misstänksamheten mot en ras som hans så stor. Och han är ju ingen kille som gillar att hunsas med och bli dragen i öronen eller få ansikten uppkörda i fejjan. 

Men en dag tog Seth en promenad och gick över en bro där en barnfamilj befann sig. Deras fyraåriga flicka lös upp och sprang fram och kramade om Gunvalds kraftiga hals och vägrade släppa. Detta skulle inte vem som helst kunnat göra, men energin var rätt.

Föräldrarna berättade att de hade tvingats avliva sin rottweiler och att dottern sörjde hunden så mycket. Där stod den ledsna lilltösen med ansiktet inborrat i Gunvalds päls med ett fast grepp om hans hals.

Vår ”farlige rottweiler”? Han är stor, han är vaktig men gör inte en fluga förnär, även om han inte vill behandlas hur som helst – precis som du och jag.

Snälla! ”Döm inte hunden efter håren.” Det finns inga perfekta hundar, men ägarna måste ha sin hund under kontroll.

Och det är speciellt tråkigt när några hundägare ger sin lilla hund frisedel för att göra utfall, för det kan trigga andra hundar – då ofta större hundar får skulden för att bara ha reagerat. 

Respektera oss och varje annan individ på deras egna villkor så vi kan leva sida vid sida.

Här hittar ni många länkar till våra –>
Tidigare inlägg om rottweilers

-Mvh matte Victoria, bloggredaktionen

8 svar till “Missförstå inte för att vår hund inte vill hälsa

  1. Ping: Din hund kan råka illa ut – om onödigheter | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Grannarna träffar äntligen Gunvald | Hundcoachen Seth Sjöblom

  3. Ping: När Seth hundcoachade på MyDog | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Generaliserande bitlistor och fördomar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Samlade blogginlägg om rottweilers m.m | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  6. Ping: Lika ansvar olika konsekvenser | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  7. Ping: STORA rottweilerkänslor | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  8. Ping: Tillit från en burdus rottweiler | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s