Lämnar du din hund i trygg dagomsorg?


Tål att spridas om brandsäkerhet

I alla utrymmen där grupper av levande varelser ska vistas krävs brandsäkerhet. En enda brand räcker ju för katastrof. En kvinna lyckades nyligen tack och lov rädda hundarna när hundstallet på kenneln började brinna.

När Seth var noggrann elevmentor på Realgymnasiet i Göteborg – ett naturbruksgymnasium så var en av hans uppgifter att inspektera de hunddagis som eleverna skulle praktisera på. Ibland praktiserade de på stall eller annat naturbruksrelaterat. Skolan hade ett ansvar för elevernas säkerhet och här kom besiktigandet in.

Har unga praktikanter fått instruktioner om att de inte ska delta i räddningsinsatser utan rädda sig själva snabbt och stanna på uppsamlingsplatsen för inräkning?

extinguisher-symbol-arrow-down-safety-sign-p3731-118897_zoomInspektionerna innebar kontroller över brandlarm, tydlig skyltning om nödutgångar och var brandsläckare och brandfiltar fanns. En gemensam väl känd uppsamlingsplats, där man kan räkna efter om alla är räddade är ju väldigt lämpligt – samt att man i god tid informerar om säkerhet, vad man ska göra vid brand och att man med personalen tränar utrymning regelbundet.

Vet alla  var det finns det en känd plats, som ett hägn att placera räddade djur i?

Hänsyn till djurens vistelsemiljö

Att djuren har belysning och tillräckliga ytor och liggplats med rengöring, ventilation och slipper stressfaktorer som buller eller en dörr som står och slår är andra viktiga saker att tänka på. Samt självklart att de två nödutgångarna inte är blockerade!

På den här länken till  Länsstyrelsen – som är de som genomför kontrollerna av Jordbruksverkets utarbetade regelverk – finns exempel på vanligaste bristerna på hunddagis eller hundpensionat, vid hunduppfödning, försäljning eller uthyrning av hundar, när man har många hundar eller bedriver omplaceringsverksamhet.

Brandskydd och utrymning på t.ex hunddagis

I hundstallar ska det finnas förutsättningar att rädda djur vid brand. (L102 1kap. 9 §) På hunddagis och hundpensionat krävs vanligtvis två utrymningsvägar eftersom det ofta handlar om mycket djur som ska utrymmas. Är lokalen i markplan kan större öppningsbara fönster räknas som utrymningsväg. För att kunna upptäcka och förhindra en brand är det också viktigt att ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt i lokalen.

Fler vanliga brister vid Länsstyrelsens kontroller av hundhållning

Utbildad eller kunnig personal saknas
Sjukutrymme saknas
Skaderisker och trasiga ytskikt
Berikning i rastgårdar
För små utrymmen
– läs mer på Länsstyrelsen om hund (länken finns redan ovan)

Jordbruksverket kräver dessutom utbildningar inom hund eller motsvarande erfarenhet av dem som öppnar hunddagis. Lokalerna ska godkännas av Länsstyrelsen och diskutera även med hyresvärd om lokalen eller om du tänkte bedriva hunddagis i ditt hem. Störningar och slitage kan sätta dig i en dålig sits gentemot din värd trots att du har förstahandskontrakt.

Hunddagisen är generellt väldigt bra.

Till 99% vid Seths besök på hunddagis uppfylldes de viktigaste kraven på checklistan (pdf). Men egen kunskap är viktig när man ska anförtro sina käras väl och ve till andra.

Fotnot: Det här är en av kompetenserna Seth skulle kunna begära intyg på från berörda myndigheter eller skolan. Men papper har inte varit så viktiga för Seth. Även om det är det för somliga andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s