Andningsproblem och cancer hos trubbnosar


Det finns fler problem med trubbnosade – alltså brakycefala hundar än att de är extra värmekänsliga – som vi tagit upp uppVia SKK: Allvarliga hälsorisker hos brakycefala raser – på grund av försämrad andningskapacitet. Där nämns ökad risk för hjärntumörer.
nypa
”Ett arv från 1800-talets kamphund. Men hur var det nu med det genetiska sambandet mellan kortnosighet och (cancertypen) gliom? Varför löper vissa brakycefala raser högre risk att utveckla gliom än andra? Sedan länge är det känt att boxer, bostonterrier och engelsk bulldogg, liksom fransk bulldog och staffordshire bullterrier, härstammar från en och samma hundtyp – den gamla bulldoggen, en hundtyp som användes för tjurkamper i England fram till dessa förbjöds 1835. Någon gång kring denna tid parades föregångaren till dagens mops in i den gamla bulldoggen i syfte att göra huvudet mer extremt.”
”Bostonterrier har fem gånger förhöjd risk att få
gliom jämfört med genomsnittshunden, enligt en
amerikansk studie. Statistik över förekomsten av
gliom hos svenska hundar är inte tillgänglig.”
Fransk bulldog blev bland andra raser, som mycket mindre småhundar t.e.x chihuahua till rent mode för några år sedan. Den öppningen till inkomst fick hundsmugglingen med grymma hundfabriker att gå i taket och även privata okunniga, eller blasé hundägare i Sverige att ta regelbundna kullar på sina raspopulära hundar – för att försäkra den årliga sommarsemestern.
Redan 2011 berättade vår samarbetspartner DogNews om att: Hundar med platt nos får flygförbud när de började överrespresentera i dödsstatistiken
Utländska hundar, som inte har hunnit ”sönderavlas” sägs också börja tas in i aveln för att återgå till mer långnosiga exemplar. Men hur det går till får ni kolla upp själva.
Hundsmugglare och smuggelhundar – valpar som kan tejpas ihop och packas i lådor, törstar ihjäl i lönnfack eller slängs ut från smuggelbilarna innan tullkontroll. Väldigt billiga hundar på annons kan kosta dyrt på alla sätt. Inte heller värt återinförandet av smittor som rabies i landet?
Alla hundvänner välkomnar nog även ganska radikala tag mot hundars lidande för att fantastiska hundpersonligheter förtjänar det, om de ens ska finns kvar och glädja oss. Ett så friskt liv som möjligt måste alltid vara utgångspunkten. 
Tiger – familjens mycket saknade franska bulldog – kom från privat hemma-avel.
Mvh Victoria, bloggredaktör som avskyr bloggens nya utseende då det inte just nu i.a.f går att slå mellanslag för nytt stycke..

Ett svar till “Andningsproblem och cancer hos trubbnosar

  1. Ping: Fransk bulldog – hjärnskador av andnöd | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s