Plötsligt flög en hund ut ur mörkret i full attack


Seth och en vän till oss var ute på hundrastning en mörk kväll med vår rottis Gunvald och en tik vi passade. Seth brukar kvällstid ha en ficklampa och rasta i den obelysta skogsdungen. Plötsligt hörde jag rent ut sagt ett jäkla liv borta i dungen och sprang dit. Där såg jag en kille som höll i halsbandet på sin hund och försökte koppla honom och lugna ner. ”Våra” hundar stod i koppel för de hade haft koppel på hela tiden. Hundarna verkade lite uppjagade men allt verkade vara under kontroll. Jag visste inte riktigt vad som hänt, men skulle ju snart få veta.

about_usStrax efter jag anlänt så tog Seth och väninnan ”våra” hundar och vände hemåt medan den andre hundägaren stod kvar. Här kommer grodan in, som nog var en padda i själva verket? Vi har lärt känna vårt områdes fauna mer nu. 

När Seth och Gunvald hade gått två meter så fick Gunvald syn på hopp-amfibien på marken. Den ville han gärna ”lära känna mer” och stretade ditåt, satte ner huvudet och var bara nån decimeter från grod-paddan när jag uppfattade vad som var så himla intressant där. 

Var rädd att han skulle smaka på grod-paddan så jag störtade fram och tog tag i Gunvalds breda skalle från amfibien och sa ”nej”. Puttade bort honom från grod-paddan ett par gånger, det hela gick väldigt snabbt – och så följde Gunvald med Seth.

Sedan fick jag reda på vad tumultet handlat om: Den andre hanhunden hade okopplad plötsligt kommit rusande ut ur mörkret i en attack mot tiken vi passade, men vår väninna som stod närmast, hon hann sätta benet emellan så tiken inte blev skadad, men hjältinnan fick en blödande skråma. Hanhunden gav sig dock inte utan gick till attack mot tiken igen. Honan var mycket mindre än anfallaren, men han skulle bara ta henne! Ovanligt att hanhundar attackerar tikar dessutom. Inte sunt alls, oavsett mörker. Deras luktsinne vet och det är stört när hanar attackerar honor. eftersom det krockar med naturliga instinkter om förökning.

Den andra attacken parerade Gunvald – tog ett grepp om amstaffhanens nacke och slängde iväg honom. Allt gick så snabbt och Gunvald ställde sig direkt beredd mellan – framför tiken och vår vän som nu blödde. Den andre försökte gå till attack igen men vek sig av åsynen av den skarpt uppställda Gunvald som st

Ägaren hade då kommit springande genom skogen och ursäktade sig sedan med att hans hund var ”mörkrädd”. Lite puckat att släppa sin hund lös om man anser att den är mörkrädd hund – och inte ens ha ficklampa med sig? Men alla var efteråt sansade i bra samtalston och Seth erbjöd sig att för grannsämjans skull hjälpa grannkillen och hunden med problemen. Killen hörde aldrig av sig. Synd. Han gick efteråt en annan väg med sin hund när han såg oss, tills vi inte såg till hunden längre.

Det jag tycker är fantastiskt i den här historien är att Gunvald så snabbt efteråt kopplade bort det uppjagade läget. Jag hade stuckit ner händerna – men det ska man aldrig göra! Hunden kanske inte vet vad den hugger mot. Hade puttat på hans breda huvud och nosen med handen och ställt benet emellan för att rädda grodan. Jag vann den lilla dusten med Gunvald. Hans beteende visade bara nyfikenhet och han blev inte ens irriterad på mig, trots att jag faktiskt också drog honom i munnen.

Gunvalds sätt är antagligen normalt för en säker hund – men jag tyckte att det var fantastiskt av Gunvald att bete sig så ”belevat” när han precis varit med om en dramatisk situation.

/Mvh matte Victoria

Vill tillägga att Gunvald absolut inte är en perfekt hund!
– Men han har aldrig använt mer av sin kraft än absolut nödvändigt och inte bitit trots er mot honom själv eller hans husse, antingen om hundar eller en berusad tvåbent oprovocerat flugit på dem.

2 svar till “Plötsligt flög en hund ut ur mörkret i full attack

  1. Ping: Vår rottis räddade sin lillasysters liv | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Gunvald förklarar reglerna på hundspråk | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s