Jag släppte lös draghunden som inte trivdes, så att han kunde vara sig själv.


Det var en kanske unik möjlighet att kunna ta hänsyn till våra hundars individuella behov.

Hundar kan bete sig otryggt då vi hanterar dom i vårt moderna samhälle där vi satt upp människoregler för hur vår och hundarnas vardag ihop av tvång måste komprimeras till det väl fungerande schema som krävs: Gå ut på morgonpromenad, åka till hunddagis och träffa andra hundar och nya rutiner. Vi hämtar dom och åker hem, matar dem, tar en kvällsrasting. En liten stund med mys i soffan och sen är det godnatt för vi är trötta.

Det är ett ganska vanligt schema för stadsfamiljer med hund under en vardag och då måste man ändå ärligt medge, om man förstår hundars urnatur inse att detta kan leda till frustration. För hunden kan känna helt andra behov.

pappa-och-hundHolly var en hundkille som följde mina rutiner som slädhund och som sprang ca 500 mil per säsong i hundspann med mig. Men han verkade inte nöjd med de rutiner som han fick lov att följa hemma med de andra hundarna. Så jag bestämde mig för att släppa honom lös från hundgården så han fick leva sitt eget liv, fri.

Och han gick aldrig ifrån gården, kom in och lade sig inne hos oss ibland, men sov oftast utanför huset i snön. Varje dag då det var dax för matning av alla 75 slädhundar så följde han oss när vi matade dem, följde med in i hundgårdarna.

Han rörde aldrig de andra hundarnas mat och väntade på att han till slut fick sin egen mat. Han var social, mötte de andra hundarna med alla beteenden rätt. Men han fungerade inte i att hela dagarna leva i den inrutade mallen som de andra hundarna mådde bra av.

Ta inte för givet  att din hund känner sig tillfredsställd av att passa in i ditt livsmönster och dina planer. Det kan vara du som uppfattar att det är ett perfekt gemensamt liv att mysa i soffan, ligga i sängen, ta kvartersrastningar, långa och många fria skogspromenader eller försöka stimulera hunden trött med dressyr-utmaningar.

Hundar är också unika individer. Några få har mer uttalade behov som de också har förmågan att visa. Och vi hade förmånen att kunna lyssna och låta dem få de speciella livsomständigheter de behövde. Våra liv bestod i omsorg av 75 hundar och vi bodde långt ifrån civilisationen och trafikerade vägar.

Morgonutfodringen av 75 hundar runt klockan 05

Morgonutfodringen av 75 hundar runt klockan 05

Det var en ynnest för oss att kunna ge hundarna det unika de kanske inte hade kunnat få om vi bott i ett större samhälle.

Vår egensinnige Holly. En dag hittade vi honom liggande i smärtor, krampande och jag och min dåvarande sambo förstod att han fått en magomvridning/tarmvred som är en mycket akut situation.

Jag bar upp honom till huset och lade honom i mitt knä medans min sambo ringde veterinären 15 mil bort för att höra vad vi skulle göra.

Men under telefonsamtalet så dog han i min famn.
Till minne av Holly – en helt oförglömlig och fri personlighet.
R.I.P

Seth

Ett svar till “Jag släppte lös draghunden som inte trivdes, så att han kunde vara sig själv.

  1. Ping: Om Seths generationslevande polarhundar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s