Smittovalpar i tiggarnas famnar?


Tror att vi har fått en ny risk för hundsmittor i Sverige om de utomnordiska tiggarna nu kommer att sitta med söta stackars valpar i famnen. Detta måste uppmärksammas direkt för att stoppa hundsmittor.

I bästa fall har jag fel. Men det vet man först när myndigheter gått in och kollat upp det. Arbetet mot smuggling och hundfabriker är en viktig fråga både för vår hundpopulation och djuren som far illa p.g.a cynism – hundarna som lider och dör under vidriga förhållanden under insmuggling.

Jag ringde och tipsade Polisen omedelbart när jag såg tiggerskan utanför affären hålla en liten valp invirad i en filt i sin famn. Det var första gången jag såg att hon hade hund. Min första tanke när jag såg det lilla valpansiktet var att – vi kan ta hem valpen pronto!

Men, sen tänkte jag; vem har bekostat veterinärvård och vaccineringar? Insmugglade föräldrar eller illegal okontrollerad valpkull? Kanske valpen bär på rabies eller någon annan farlig smitta? För skulle en tiggare verkligen seriöst skaffa en valp, när det redan finns två barn i Rumänien som behöver försörjas?

Kanske är det så cyniskt att varje morgon så fiskar tiggerskans familj på måfå upp en valp från en stackars valpkull som kan bära på vad som helst? Rabies – nej tack.

Varför jag skriver så kallt om att ”fiska upp en hund” beror på något som öppnade mina ögon när jag bodde i Paris i min ungdom. Där fanns det tiggare här och där, som ofta gav kraftiga och hjärtesnörpande intryck, som en asiatisk äldre kvinna utan ben som visade upp sina stumpar. Varje förmiddag vid min Metrostation satt en man med en svart labbevalp i ett rep. Jag brukade ge mannen ett par cigg varje dag. Någon gång köpte jag hundmat till dem.

Men efter två veckors frånvaro av mannen, så var den svarta labbevalpen plötsligt utbytt mot en blond-beige! Hade den andre svultit ihjäl, och varför ivern att så snabbt få en ny valp? Tjae. Då omvärderade jag min kanske naiva tro på olika människors förhållande till djur. Gav aldrig någonting till honom igen. Vet inte om han förstod min ”pik” – eller varför skulle han bry sig alls?

Jag dömer inte tiggarnas desperation. Men när jag såg den nya valpen hos ”min” tiggerska överträddes mina gränser på flera olika sätt.

Ring Polisens växel och be om att få prata med befälet för bilarna som kör i ert område, eller be om att få prata med en polis på deras tipstelefon, om ni uppmärksammar en tiggare med gullig valp. En hund kan vara en trygg vän i livet för utsatta också. Men hellre ett larm för mycket. 

Mvh bloggredaktör Victoria Qvarnström

Relevanta inlägg finns längre ner på sidan.

Photo: Chris Onthank Read: http://caninemaster.com/?p=756

Photo: Chris Onthank. Läs om hans erfarenheter: http://caninemaster.com/?p=756

Vi har tidigare skrivit sjok av artiklar om smuggelhundar och hundsmugglare och hade – ihop med vår samarbetspartner DogNews – en tät kontakt med annonssajten Blocket om hundannonser efter att Seth följt upp en konversation med en bedragare. Blocket satte sedan nya regler för hundannonser på Blocket.

Våra artiklar inom ämnet:

Olika typer av valpbedrägerier – antingen insmugglade eller hundar som inte finns
Varning för insmugglade hundar!!

Smugglarna kastar valparna från bilfönstret

Insmugglad valp med förfalskade intyg fick avlivas
Ta reda på ALLT innan hundköpet
Kunskapen om hundköp är bara ett knapptryck bort

Dog News: Blocket.se och annonsering av renrasiga hundar utan stamtavla

Seths detektivarbete:
Ringde på en fejk-annons om valpar
Fejkannonsen om valpar slutade inte här
En läsare som: Blev varnad om valpbedrägeriet
Blockets svar om fejkannonsen
Blocket.se svarar igen

Sett en frestande hundannons? Gör först så här: Använd sökmotorn goolge. Kopiera i sökrutan in en viktig del av texten från en annons eller från ett mail från säljaren. Lägg till lite fakta ni fått, som särskilda uttryck, land som nämnts, en mailadress eller telefonnummer ni fått. Om andra stött på samma typer så finns det en chans att det finns en varning utlagd på internet! Kanske hittar man varningen här på vår blogg? Seth hittade varningar för ”sin” bedragare på andra håll. Så sök alltid mer information. Den finns ofta. Sprid sedan så mycket ni kan om ni ramlat på något skumt. Var inte för blåögda inför ”en bra deal”Var vaksamma.

Verkar det nästan för bra för att vara sant – så är det troligen så..

6 svar till “Smittovalpar i tiggarnas famnar?

 1. Ping: Valpar till salu på loppis | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. ”lånad bild ”?! Eller ett försök att hacka på tiggare…
  http://caninemaster.com/?attachment_id=758

  Gilla

  • Victoria Qvarnström

   Jag äger inte fotot. Och – om du hade läst mer koncentrerat – så hade du förstått att jag inte vill hacka på tiggare. Skrev att jag alltid ger kvinnan en slant, om jag har. Och pengarna ger jag henne direkt i hennes hand. Inte i koppen som stämplar henne som tiggare.
   Men ville inte utsätta någon här i Sverige som kan blir identifierad, för risken att bli påhoppad – även om ansiktet mörkats. Kläder och miljö kan räcka för det. Eller om någon som redan är aggressiv tolkar det som att de känner igen och går på vilken tiggare som helst?
   Tänkte att en mer ”neutral” bild kan ge en mindre laddad beskrivning av situationen. Is it your photo? May I use it with your name and link to your article? The True Meaning of the Dog as Man’s Best Friend to Beggars Across Europe I truly like your post there.
   Sorry, never meant to do something wrong to anyone. I will remove the photo immediately if you say so.
   Best regards Victoria PS: Har kontaktat Chris Onthank direkt.

   Gilla

 3. Ping: Smittovalpar i tiggarnas famnar? |

 4. Varför lägga upp en bild som inte är tagen i Sverige?

  Gilla

  • Victoria Qvarnström

   Varför inte? I texten berättar jag om en tiggare jag träffade utomlands för länge sedan.
   Dessutom vore det omoraliskt tycker jag att fotografera någon person i den här situationen, som kan identifieras i Sverige. Eller vore det att föredra, enligt dig? Återkom gärna med reflektion kring detta!
   Jag att fortsätter ge en tjuga varje gång till den tiggaren, som jag inte vill sätta mig till doms över i hennes desperata situation.
   Hundarna både utomlands och i Sverige är däremot något jag har starka ställningstaganden kring. Att tipsa Polisen och Tullen eller andra myndighetsinstanser med ansvar för djurhälsan i Sverige – för att undvika smuggelhundar, hundmisskötsel med lidande och förhindra importerade smittor är – som jag ser det – en plikt. Eller kanske samvetsfråga.
   Mvh Victoria Qvarnström

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s