Intervju 1999 med förbundskapten Seth Sjöblom


Artikeln:

En äventyrlig idrott

Slädhundsport är den vinteridrott som växer mest i hela världen, och här är det i Norrland som sporten har fått störts genomslagskraft. Mycket beroende på klimat och terrängförhållanden. Seth Sjöblom är sedan 1997 förbundskapten i slädhundsportens medel –och långdistans.

Sverige är en av de främsta nationerna vad gäller slädhundsport och konkurrerar med Nordamerika och norra Europa. I Tyskland är kapplöpning med släde och hundar något av en ”innesport” medan den för många svenska är helt okänd. Sporten kräver stora resurser i form av tid, pengar och yta. Utövarna kan karakteriseras som viljestarka och målinriktade och det tar många år att komma upp till elitnivå.

Distanser på 180 mil

Men hur går det till när man tävlar? Seth Sjöblom har ett brinnande hundintresse och tävlar själv sedan åtta år tillbaka;
– Ett spann består av 6-14 hundar beroende på om man kör öppen eller begränsad klass. Föraren står bak på en släde. Medeldistans kräver snabba och starka hundar. Loppen körs ofta tre dagar i följd med en medelhastighet på 27 km. Banan är märkt och det skall gå fort. Långdistanstävlingar är allt ifrån 10 till 180 mil och förrän måste ha en karta för att hitta. Tävlingen går ofta i fjällmiljö och förrän måste förlita sig på sina hundar och till sin egen kunskap för att klara svåra situationer. Det händer ändå att spann kör vilse.

Den längsta tävlingen i Norden heter Finnmarkslöpet. Den avverkas på fem dagar och är ungefär 100 mil lång. Det händer att vädret är så dåligt att den tävlande är tvungen att övernatta ute i naturen tillsammans med sina hundar. Det gäller att ta sig från start till mål på kortast möjliga tid. Förarna i denna klass brukar kallas för de ”sista stora äventyrarna”.

Bygger stommen till ett starkt landslag

Sedan några år tillbaka är Draghundsportförbundet medlem i Svenska Riksidrottsförbundet. Det har medfört en officiell status; landslaget deltar i i såväl EM som VM och sporten är på väg till OS.

Men det här med landslag var och är svårt för draghundsfolket. Till för några år sedan hade Sverige världens strängaste karantänbestämmelser och utbyte med Norge var det enda tänkbara. Sedan inträdet i EU har dock bestämmelserna luckrats upp och det har blivit enklare att resa med hundar.

Seth Sjöblom har själv ca 20 elithundar av rasen Alaskan husky på sin gård ute i Leksandskogarna. Större delen av hans lediga tid ägnas åt hundarna och uppdraget som förbundskapten.

– Mina uppgifter är framförallt att organisera och strukturera verksamheten. En stor fördel är att jag själv tävlar och jag känner därav många av utövarna. Dessutom har jag genom åren fått bra kontakt med mediefolk och sponsorer.

– Inför årets säsong är målsättningen att bygga stommen till ett starkt svenskt lag som skall med i EM nästa säsong och där jag själv har förhoppningar att kunna delta. Framgång vid tävlingar bygger på massor av erfarenhet, ett bra hundmaterial, en bra sponsor och en stor portion vilja.

Klicka för förstoring

Klicka två gånger efter varandra för förstoring

Mer från vildmarksliv och draghund:
Elitdrahundar i sommarvila
Foton från olika draghundturer.
Att leda någon vidare.
Slädhundsturism – risker och njutning och att vakna i en snögrotta.
Turisterna som höll på att frysa ihjäl.
Syns en ledare alltid främst?
Mitt liv på fjället – foton.
Weightpulling och draghundar – här finns kunskap och erfarenhet.
Köpa dragsele till hund – ska det vara ett lotteri?
Martin Buser – Welcome to Sweden.

Med mera..

Önskar Er en trevlig lässtund!

7 svar till “Intervju 1999 med förbundskapten Seth Sjöblom

  1. Ping: Hundmannen Seth Sjöblom liten resumé | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Sju minuters Seth om dragundsport på radio | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Tjusningen med draghundsport – Seth | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Seth Sjöblom på radio om slädhundsport | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Draghund, Seths utmärkelser | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  6. Ping: Elitdraghundar i sommarvila | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  7. Ping: Elitdraghundar i sommarvila – ganska okänt | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s