Vår hund egoisten och överlevaren


Hunden är enkel i sitt beteende och har två stora drifter som tar överhand över det mesta, reproduktion och mat ”thats it” och det måste vi förstå och den är fantastisk, men du måste förstå och lära dig av det.

hundmöten

Dessa två drifter ger även konsekvenser med andra beteenden som kommer med i paketet, sluta äta när det finns en löptik i närheten, hata andra hanar och maten ..ja eftersom vi har en obegränsad tillgång till mat åt våra hundar så blir inte det problemet lika stort om det inte är en till hund i samma rum eller att vi ger hunden ett riktigt stort köttben.

Om man tittar på de polara raserna som lever i arktisk miljö så kan dom döda varandra för att få behålla sin mat eller skydda sin ägarrätt till en löptik eller att en tik skyddar sina valpar med sitt liv. En annan tik kan lätt ta ihjäl valparna för att de inte är deras avkomma. Men om man ser detta videoklipp så förstår mn att det finns något i naturen som vi inte riktigt kan förklara, men njuta av:)

Kom gärna med ideer hur detta kan komma sig, vad tror du ?

Men vi leker med scenariot att du och din hund har bestämt sig för att åka och campa i fjällen på senhösten och ni njuter av höstvädret och de underbara färgerna som naturen då bjuder på.

Plötsligt som ofta kan ske i den tiden av året på fjället så blåser det upp ordentligt och det blir en snöstorm, ni förlorar all er utrustning och söker skydd bakom något om ni har tur att hitta något att skydda er bakom.

Det går ett par dagar och hungern sätter in och till slut så lugnar vädret ner sig, du har tändstickor och kan göra en liten eld och till din glädje så hittar du en bit korv i fickan.

Vilken räddning!! Elden sprakar och du vill så klart dela korven med din vän hunden som sitter bredvid dig och tittar entusiastikt på den korv som du grillar. Nu vännen skall vi dela och äta någonting 🙂 korven grillas och plötsligt dyker hunden fram och tar korven och sväljer den, eller sticker iväg för att äta den.

images

Du blir chockad över att hunden gör så emot dig, du var ju bered att dela den med hunden,hungern och ilskan över detta växer i dig och du vill få tag i hunden och rädda en bit till dig själv, men det är försent. Du kan inte förstå att hunden din livsvän kan göra så mot dig!

Hunden har de starka drifterna att överleva utan emotionella aspekter som vi människor har, dom är enkla och agerar för att överleva. Ungefär som när din hund ligger på golvet hemma med ett ben och du får inte ta benet av hunden, det är det du måste lära hunden från att den är valp, ”VEM ÄGER OCH FÖRSÖRJER”

En gång på fjället var jag med om just detta och en hund tog hela stekpannan och stack i väg och åt, det slutade med att jag fick  ta en av mina hundars matskål och koka maten och äta ur den.

Lär din valp från början enkla regler om vad som gäller och ni får en fantastisk relation, men gör det rätt, inga fysiska metoder och dumheter, skapa förtroende och en bra relation!

mvh

/Seth

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s