Äta ko men inte hund?


Människor har väldigt motsägelsefulla attityder till djur och utan logisk orsak äts vissa djur, medan andra är helt tabu i matväg. Inpräntat i människor enbart beroende på kultur och samhället man fostrats i. 

Det här ämnet om människa kontra djur och även tabun är så intressant. Fler än jag kanske har funderat på dessa krockar, ibland? Som att en stor och påkostad räddningsstyrka från Brandkåren under flera timmar lagt manken till för att dra upp en älg ur en swimmingpool för att släppa den fri till att springa hem till skogen – och samma älg kanske fälls av en kula en vecka senare, under Älgjakten? Hmm? Enligt stiftade regler och lagar. Men lite ologiskt att läsa om för mig – faktiskt. 

Forskaren Melanie Joy som nu är på Bokmässan i Göteborg och ska vidare till Stockholm drar funderingarna ett varv till under sina föreläsningar. Hon är hon professor i sociologi och psykologi och talar om ett system av osynliga mekanismer som gör att människor äter vissa djur men inte andra. 

Varför värnar vi om vissa djur men inte andra? (DN)
”Hur kommer det sig att vi tycker så mycket om vissa djur medan andra anses smutsiga och dumma?” Den amerikanska forskaren Melanie Joy är nu på Bokmässan i Göteborg för att tala om ”karnism” som enligt henne förklarar varför vi behandlar djur så olika.

originalPer Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet som forskar om djurs beteende kom för två år sedan ut med sin bok ”Hur mår maten?” som tar upp djuruppfödningen i Sverige. Han går inte lika fullt ut som ”omvändare av köttätare” som Melanie Joy gör, utan uttrycker sig mer försiktigt och nyanserat och äter genomtänkt nog kött från samvetsgranna lantgårdar.

Djurhållningsregler, en sund matproduktion och hur slakttransporter av djur ska gå till har fått mycket uppmärksamhet här. Om U.S.A kan jag inte säga.

Per Jensen, DN: Människor är motsägelsefulla:
– Vi människor är biologiskt anpassade att leva med djur och har alltid omgett oss med djur, oavsett om vi jagat dem för att få mat eller fött upp dem. Men synen på vilka djur som kan ätas skiftar både över tid och mellan olika kulturer. I en del länder är kor heliga, i andra en viktig del av födan. En del människor äter hundar, medan det är helt främmande i till exempel Sverige.”

Victoria skriver: Det animaliska som jag själv har inmundigat under de senaste 31 åren har varit mjölk, ägg och sjöodjur. Det finns många orsaker, men jag anser att vilt och naturligt humant producerat kött är bra. För dem som vill äta det.

Jag själv kan ju välja bort vad jag vill i det samhället jag råkar leva i. Under andra omständigheter skulle jag främst försöka äta djur som haft ett lyckligt liv. 

/Mvh V

2 svar till “Äta ko men inte hund?

  1. Ping: Hundkorv, kattfilé och köttraditioner |

  2. Ping: Hundkorv, kattfilé och köttraditioner | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s