Olika uppfattning om betydelser ger missförstånd


Det kan verkligen brista ganska stort i gemensamma definitioner av uttryck och enstaka ords innebörd. Särskilt inom nätdiskussioner – som därför snart spårar ur.

Har man läst på universitetsnivå och lärt sig forskningsmetodik, så är samstämmighet om vad saker betyder helt grundläggande för vettiga och konstruktiva diskussioner. Ska man diskutera vetenskap eller jämföra med något måste det råda en enighet om hur vissa ord eller uttryck gemensamt ska tolkas. Man kan inte tala om äpplen och en om apelsiner i samma samtal och helt förstå varandra. Som bäddat för missförstånd om man bara tror sig veta hur den andre tänker.

Alla har fel i diskussioner och lär sig ingenting om de
inte utgår från samma tolkningar innan en diskussion tar sats. 

Group Walking_cropped

Testa det här: Ta någon stund att först beskriva vad du anser att termerna du kommer att använda betyder. Det är dessutom trevligt att diskutera något så intressant – faktiskt grundläggande för åsikter – med andra.

Man kanske nämligen inte alls är oense lika mycket som man tror. Det är inte fel att tycka olika. Men det är konstruktivt att komma fram till något kanske nytt ihop.

Mvh bloggredaktör`n
– som pluggat Språkvetenskap och funderat mer
på likheter än skillnader i meningsutbyten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s