Känna och skicka ut stämningar – alla varelser påverkas


Kanske är du också lite trött på snacket om energier? När Cesar Millan för 117:de gången säger ”Be calm and assertive”. Var lugn och bestämd. Och att man styr hunden med sina energier, det säger han hela tiden. Det börjar bli uttjatat.

cutepuppy_0Jag brukar undvika uttryck som energier, flöden, vibrationer m.m för det är så utslitet och låter flummigt.

Men faktum är att olika miljöer, sammanhang, sällskap, ljud och händelser bidrar till olika känslor både hos människor, hundar och andra djur och de sinnesstämningarna i sin tur påverkar omgivningen. Uppspelt eller nedstämd, det märks utåt och hunden märker din sinnesstämning och reagerar omedelbart.

Även vår klädsel påverkar hur vi själva uppträder och mår och därför hur vår utstrålning blir. Du kan uppfattas som positiv och trevlig att umgås med om du mår bra eftersom du skickar ut de signalerna med hela din kropp.

Om du inte mår bra med en stabil sinnesstämning eller från början är vek och mumlande i rösten kan en hund bli osäker. Det är inte helt lätt att låtsas må bra en dålig dag. Men för hundens och din egen skull så håll rösten stadig ändå och låt inte tankarna flyga iväg mot vardagsproblemen.

Undvik att lägga över på hunden att känna ansvar för er och då ta över ledarskapet, skydda dig eller bli osäker på andra vis och kanske visa sitt missnöje med att pinka inne. Eller om du är okoncentrerad kan hunden ta chansen att hitta på nåt, dra iväg eller göra utfall. Du bestämmer inte längre. Vi vet ju hur ungar tar ut svängarna när man orkar det som minst eller de börjar tjata på en när man fått ett telefonsamtal. Inget av det sker av en slump. Barn och djur har öppna spjäll för att ta in känslor.

För hundens del behövs inte mycket för att den ska vara lugn. Kanske din skärpning en stund på promenaden kan göra stor skillnad. Väl hemma kan du slappna av igen och vara som du känner dig. Och hunden kommer antingen ligga och vaka vid dina fötter mer än vanligt eller gå undan eftersom du är så annorlunda just då.

Så det där med att hålla sig lugn och bestämd, stå fast och vara lika pålitlig som alltid är ändå inte en så dum grej att försöka. Experimentera någon gång och observera om hunden beter sig annorlunda? Eller testa på din partner? Man blir oftast bemött efter hur man beter sig.

Bli medveten om dig själv och vad du sänder som meddelande utåt.

/Mvh V, red

 

3 svar till “Känna och skicka ut stämningar – alla varelser påverkas

  1. Ping: Kommunikation – inkänning och strävan efter förståelse | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Experiment för att sänka min och hundens energi | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. utstrålningen mot vår omvärld bör vara på liknande sätt mot djur som människor men just hunden är så sensibel och tar till sig vårat kroppsspråk än tom katten och mindre husdjur. Min familj hade en katt som verkade vara liknande sensibel som en hund. hon satte sig på liknande sätt som en hund skulle göra för att uttrycka empati och strök sin lilla tass med indragna klor över våra bröst när hon kände av att vi var nedstämda ( inomhus).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s