Seth har räddat våra liv


Bloggredaktören Victoria här, Seths partner på bloggen och i vardagen.

Så här lagom inför en kommande årsdag vill jag dela med mig av en personlig eloge och hyllning till vår Seth som vi älskar över alla gränser.

Seth kom till undsättning till vår familj; mig, dottern och hennes pappa, när vi höll på att falla sönder. En anhörig sa, att utan Seth hade nog någon eller alla av oss tre kunnat vara döda av mist hopp. Jo, ibland har det känts så och det har varit en fruktansvärt pressande ångest över att inte kunna hjälpa sitt barn mer. Hon har vacklat många gånger och tappt sin unga livsgnista.

hands

Vår dotter har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – eller uppsättningar, som är ett mer positivt synsätt, för hon är grymt bra. Hon har p.g.a autism/Aspergers syndrom rätt till hjälp via rättighetslagen LLS- Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Jag och Seth blev kära, valde varandra och började dela våra liv och Seth såg hur jobbigt dottern hade det och hur utmattade vi var. Då steg han utan en enda tvekan in och blev den räddande ängeln. Han tog upp kampen för oss. Jag har aldrig tidigare träffat en så snäll, engagerad och osjälvisk man.

Då, när jag träffade Seth hade jag stridit under många år för rätt hjälpinsatser för dottern, medan pappan främst fick ägna sig åt att hålla hennes typ1-diabetes i schack.. Först drev jag på i ca. 3 år för en neuropsykiatrisk utredning, om ”bokstavsdiagnoser”. Sedan när hon fått sina diagnoser blev det ett par års kamp ytterligare mot vår kommun som verkade undvika kärnfrågan – hur dåligt dottern mådde och hur urlakade vi, hennes enda stöd i livet blivit år för år.

Har man barn med särskilda behov är barnen självklart den prioritering som ligger högst upp, med extra insatser varje dag. Vår dotter har en svårinställd typ1-diabetes också som hon inte kan sköta helt själv. Så för både mig och pappan handlade omsorgen om vårt barn inte bara om dagtid, utan delvis sömnlösa nätter också. 

Det är så orättvist mot de älskade barnen när föräldrarna tvingas lägga energi på att strida mot myndigheter som man trodde var på ens sida och tog extra hänsyn till de mest utsatta. Uppepå alla ens ansökningshandlingar och otaliga möten som låter bra, men inte ger ett skvatt tvingas man dessutom överklaga kommunens avslag på sökt hjälp. Det sker mer som regel än som undantag.

Seth gav mig den energiskjuts så jag orkade mer, speciellt ta hand om dottern och han tog över de direkta kontakterna med kommunen, jag höll mailkontakt för jag var så utled på dem. Vi kunde lägga en hel helg på att läsa igenom LLS-lagen ihop tills vi kunde mer än handläggarna. Ihop blev vi A-Team. Det hade aldrig gått utan honom, även om det tog fortsatta år för honom att nöta ner kommunens undanflykter, då vi höll på att förlora vår dotters liv tre gånger. Men det gick, tillslut, för ingen är mer målinriktad än Seth Sjöblom. Han kör på tills han lyckas. Utmaningar ger honom energi. När vår motivation och ork tryter vilar vi lite och tar sedan nya tag med allt vi vill göra.

Idag är den underbara dottern snart 16 år och vi beviljades den första reella hjälpen från vår kommun i mars i år. Hon fick sina diagnoser i 6:tte klass och nu går hon första året på gymnasiet då hon får läsa igen ämnen. Hon praktiserar på ett hunddagis och det ger henne jättemycket på alla sätt. Där kan hon vara den hon är, för med hundar känns allt bra för henne, och hon har mått så dåligt. Eftersom de redan kände henne på hunddagiset så fick hon nästan genast ta sig an en osäker rottispojke på hunddagiset och med hennes erfarenhet av vår Gunvald gick det ju som smort. Hon kan äntligen växa.

Och hon har och vuxit under åren med Seth som sin ”Pappa2” som nästan förstår henne bättre än vi ordinarie föräldrar och deras kommunikation är så självklar och full av kärlek och humor. Ibland på min bekostnad. Jag bara ler. För äntligen skrattar min unge igen!

1979563_10152296532693522_1246506110_n

Seth Sjöblom – mentor människa – hund, det är inte det enda han är. Han är en envis toppförhandlare och en mänsklig ängel. En äkta Mensch* Wikipedia förklarar: ”human being” – means ”a person of integrity and honor”. 

Och så fick vi ett fantastiskt givande hundliv också. Rottisen Gunvald lugnade ner vår familj – vilket jag aldrig ens kunnat föreställa mig innan.

– Vill här också understryka för er, att man inte är svag eller hopplös för att man till slut dippar. Man bränner inte ut sin ork för att man bara tittar på det som sker – utan för att man vägrar ge upp!

Tänk alla som kämpar för sina hundar – de har ofta också kämpat nästan för länge. Då behövs det upplyftandet som Seth och andra med en human och positiv filosofi kan ge. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s