Weightpulling och draghundar – här finns kunskap och erfarenhet


Vi har här förr inte fokuserat så mycket på Seths gedigna kunskaper inom drag med hund. Tänkte att det var dags nu, för draghundsporten är under kraftig tillväxt och Weightpulling har blivit ett stort intresse för många.

Man måste göra sitt bästa för sina arbetskamrater hundarna. På bästa sätt bidra till positiva upplevelser som ger mersmak för de arbetsvilliga hundarna. Gediget underbyggd grundkunskap skyddar hundarna från onödiga skador. För vem kan uppnå sitt bästa om det gör ont utav skador?

Seths metodik på draghundkurs

Dragselen för hund ska styras av kunskap inte företag

Flera gånger har Seth i djuraffärer hört personal pusha för ett visst hundsele. Men ett helt olämpligt och skadligt för hundens anatomi.

slc3a4dtur-6Det är så viktigt att inte skada sin hund att det borde krävas en grundlig – helt PR-oberoende – utbildning om skadefria selar för alla som saluför dessa redskap. Seth kan på logiskt sätt visa på vilket sätt vissa selar inte fungerar och vad man måste ta hänsyn till. Antalet gånger Seth har selat hundar till hundspannen måste vara tusentals.

 Seths kunskap om tassvård på arbetande hundar

Det finns inte så många andra i Sverige som under några timmar kan föreläsa om tassar och tassvård. Och dessutom hålla publikens uppmärksamhet uppe. Ta hand om tassar – hundens viktigaste redskap – både före, under och efter drag. 

Hårt arbetande hundar ska behandlas som elitidrottare

Hårt presterande hundar, som Seths draghundsbesättning var, ska behandlas som elitidrottare. Att träna hundarna på skadefritt sätt, ge vila under lågsäsong och trappa upp aktiviteten inför arbete och utfodra dem rätt. Kunna hundars fysiologi, sjukdomar, skador och veta vad man själv kan behandla och framför allt förebygga.

Seths vildmarksliv med hundspann

Totalt har Seth sysslat med hundspann i 30 år med egna hundar, mest huskies och andra polarhundar och polarhundsblandningar men även andra. Han har alltid haft hundgårdar på sin tomt.

Seth och hans dåvarande sambo Gittan drev ett ekoturismföretag i Dalafjällen under 8 år och han samtidigt tävlade med sina hundspann på elitnivå i grenarna medel -och långdistans. Det krävdes runt 75 hundar för att kunna hålla vildmarksturerna, så sammanlagt under hela livet har Seth haft runt 300 hundar.

Han var 1997-2000 kapten för Landslaget inom  Svensk draghundsport inom sina grenar medel -och långdistans.

Seth har många spännande vildmarkshistorier både från turistturerna med sex oerfarna turister bak på var sitt hundspann, från tävling och bara-mitt-ute-i-ingenting-upplevelser. 

Här intervjuas Seth för Naturens bästa/Ekoturismskolan Hundspann en draghjälp för turismen från  16 september 2008.

img_4337

4 svar till “Weightpulling och draghundar – här finns kunskap och erfarenhet

  1. Ping: Sju minuters Seth om dragundsport på radio | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Seth Sjöblom på radio om slädhundsport | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Intervju 1999 med förbundskapten Seth Sjöblom | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Köpa dragsele till hund – ett lotteri? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s