Rottisen Gunvald lugnade ner vår diagnosfamilj


Att ha djur är positivt på många olika sätt. Kärlek, tröst, en familjekänsla med hund som en aktiv medlem, motion av hund och annan positiv påverkan på hälsan, som blodtryckssänkning m.m. Men detta som hände var helt fantastiskt för just oss! Gunvalds personlighet har påverkat mig och min dotter till det bättre och tagit udden av sådant i våra personligheter som faktiskt varit påfrestande för oss.

När jag träffade min sambo Seth fick jag och min dotter två rottweiler på köpet, men nu har vi bara Gunvald kvar. Och Seth fick en tonårsdotter, som idag är 15,5. När vi flyttade ihop började en helt oväntad förändring.

Jag har ADHD precis som min dotter. Som bäddat för konflikter ibland. Men det gillar inte Gunvald. Rottisen Gunvald snappade direkt upp stämningen och kom och skällde på oss. Hoppade upp på oss som för att säga; nu lugnar ni ner er. Ofta ställde han sig på min sida och skällde på min dotter. Det blev ohållbart och inte så trevligt. Så vi lugnade ner oss. Eller rättare sagt – han lugnade ner oss. Vi var tvingade utav vår store fyrbenta familjemedlem som inte gav sig. 

Han vaktar över oss både utåt mot omvärlden och inåt i familjen, så att inga konflikter eller disharmoni finns i hans flock. Lade också märke till att Gunvald reste sig upp och spanade varje gång jag ångade förbi i samma snabba takt som alltid. Så jag började t-ä-n-k-a på varje steg jag tog.

Sådana här anpassningar till omvärlden går inte lätt, eller ens alltid när man har NPF. Man blir otroligt trött av att tänka på att ändra beteende i vardagligt smått som stort man gör, sånt som andra gör automatiskt. Men jag blir ju fortfarande påmind varje gång jag ilar igenom lägenheten.

Andra rottisfamiljer har också berättat att deras barn fått anpassa sig och inte rusa runt och skrika och fått lära sina kompisar att också bete sig lugnt.

När jag en gång blev lite högljudd för att Seth retade mig så tröttsamt så kom Gunvald sättande och satte mig emellan oss. Men oväntat med ryggen mot mig och skällde intensivt på sin husse Seth! Som om han kritiserade att flockledaren inte höll lugn i familjen! Kramar kan Gunvald tolka som att vi utmanar varandra och hoppar upp på oss inom 15-20 sekunder – så det gäller att kramas snabbt.

292847_10151207948738522_361679264_n-1Gunvald är en kille med stor integritet. Alla vakthundsdrag. Det kanske inte våra foton övertygar om, men Seth var detaljerad med sina instruktioner till mig i början och vi såg sedan båda till att gosiga dottern inte förde ner ansiktet mot honom för att pussa denna söta nallebjörns-gorillan på nosen. Dottern och jag är stora djurvänner och har efter att ha byggt upp förtroendet en lång tid fått en otroligt god kontakt med 54 kilo Gunvald som efter knappt ett år blev vår gosebjörn som söker upp oss på alla sätt, men fortfarande en äkta rottiskille med sina gränser. Han måste få ta initiativet. Ingen annan kan drömma om att få komma lika nära.

Fast dottern glömmer sig fortfarande och kan av överväldigande känslor pussa Gunvald på nosen. Jag har spontant utan att tänka så mycket tagit fästingar mellan hans ögon och min gamla mamma har fört ner ansiktet mot hans samtidigt som hon kelsamt berättat vilken fin pojke han är. Men han har varit jättelugn mot oss då. Trots våra övertramp när vi glömmer av oss så har han överseende med oss.

Hund i familjen kan göra så mycket gott och bidra med precis vad man behöver. Vad det än är. Att börja gå ut. En kompis. Och allt annat. Ibland väldigt oväntat – som för oss.

Sedan hade vi inte heller förväntat oss en stor kärleksfull rottweiler som alltid uppsöker oss och ibland även lägger sitt stora huvud på våra huvudkuddar – men på sina villkor.

bed love

Mvh bloggred Victoria

Relaterade inlägg:

 Att plötsligt bli rottismatte

Mvh Victoria

10 svar till “Rottisen Gunvald lugnade ner vår diagnosfamilj

 1. Ping: Hundar och barn – med eller utan diagnoser viktigt för Seth | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. Ping: Sommargäst och kaffeskvätt – fotokavalkad och mer om rottis | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 3. Ping: Välkommen till diagnos-landet!! | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF

 4. Ping: Blogginlägg om rottweilers | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 5. Ping: Blogginlägg om rottisar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 6. Ping: Seth har räddat våra liv | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 7. Annette Lucia Hellman

  Hej på er !
  Bildern på Gunvald liggandes på rygg gosig helt avslappnad är bara så härlig, min labrador Alfons är precis likadan. Jösses vad härliga våra hundar är. Ha de gott Hälsningar Annette

  Gilla

 8. Fantastiskt fin berättelse! Hela bröstkorgen fylls av värme när jag läser den. En helt otippad hundkompis/livskamrat räddade mitt liv för tio år sedan. Återkommer med mer om min älskade Alba. Alba betyder ”ljuset” eller ”den ljusa” (jfr: albino). Helt magiskt, som en gåva från gudarna. Kan dock ta sin lilla ADD-tid, hoppas ni har tålamod att vänta…

  Bra jobbat Gunvald, hälsar
  Jonas

  Gilla

  • Att en hund räddar ett liv genom att föra in ljus i ett liv – tror inte det är helt ovanligt. En vän har sagt samma sak.Vi har all tid i världen. Hoppas du vill skriva ett gästblogginlägg om dig och Alba? Skicka i.s.f till mig på victoria.q@live.com
   Anonym eller inte? Säg till. Vi kan ändra alla namn, och stad. Men inte hundens ålder och ras – det vore att utelämna för mycket. FOTON på hunden eller hunden och dig? Det tillför alltid något extra.
   Ha en trevlig hundhelg!
   Önskar Victoria

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s