Fråga om osocial hund.


Mail:
”Jag har hittat din blog och läser och läser med stort intresse.
Jag har en undran och vill så gärna höra din åsikt och få goda råd.
Jag har en rottistik på snart 5 år, som jag ägt i 1,5 år.

Hon är en rätt bra hund, glad i människor, går bra i koppel, bryr sig inte så mycket om andra hundar vid möten- kan spänna upp sig och gnälla lite men inte mer, kommer på inkallning och får ofta vara lös, är inte vaktig eller aggressiv alls, jag kan hantera henne” hur som helst”, vid ett veterinärbesök nyligen p.g.a smärta i nacken undersöktes hon och röntgades utan bekymmer, utan lugnande medel eller munkorg.

Vi tränar på Brukshundklubben för oss själva, inte för att tävla, mest för att vara i den miljön och det är inga problem. Hon kan vara lös på en plan medans de kör agility på planen bredvid t.ex. Hon är med för det mesta, i bil, i båt, på cykelturer, och på tåg. Hon finner sig tydligen i allt bara hon får vara med 🙂 Hon skäller aldrig, rusar inte till dörren när det kommer någon.
Hon är på dagis när jag jobbar. Hon får mycket motion både mentalt och fysiskt.
Som sagt, hon är en rätt bra hund!

Vad undrar jag över då?!
Jo, hon kan inte/vill inte umgås med andra hundar, till min stora sorg! På dagis har hon egen box och rastas själv, så tragiskt när hon har möjlighet att ha ”kul” med andra hundar. Hon går förbi hundarna i rastgårdar som stormskäller och hon kan ha katter i boxen bredvid som sitter vid gallret när hon passerar utan att bry sig det minsta. När hon träffar hundar oavsett kön och ålder, kan hon vifta på svansen, lägga ner sig på frambenen och se ut att vilja leka, men det slutar alltid med att Hon ska bestämma och Hon ska nosa. När den andra hunden rör sig eller råkar nosa på henne då fräser hon ifrån rejält! Huvudet över ryggen på den andra och stel.

Dominant säger jag, eller är det tecken på osäkerhet?
Så slutar alla hundmöten! Vi kan dock promenera Bredvid andra hundar efter ev. en korrigering utan bekymmer. Det är min stora sorg, att hon bara lever med människor och aldrig umgås/leker med hundar! Jag har Aldrig sett henne leka med en hund!

Kan det vara så- vilket jag fått höra av tre andra ”hundexperter” att hon inte har något behov av det?? Att hon är nöjd i Vår egen flock? Att hon som tik i den åldern i det vilda skulle fostra valpar och inte ha behov av lek? Ska jag sluta känna sorg, på mänskligt vis, över detta och acceptera att hon är nöjd ändå?
Eller, är det ett osunt beteende från hennes sida som jag bör jobba med?
Hjälp mig tänka och handla rätt!”

During dog trainigSeth svarar: Alla hundar har olika personligheter. Jag tror som de tre föregående hundrådgivarna. Er tik är helt nöjd med samspelet med er familj speciellt som ni aktivt uppfyller så många av hennes behov.

En rottweiller ser familjen som dess flock – som de är obrottsligt lojala mot och ofta vaktar.

Man kan kalla bl.a rasen rottweiler för en ”enmanshund” – för många av dem går inte till vem som helst utanför sin krets. Vissa rottisar är inte ens kelsugna inom familjen, men de är oerhört tillgivna sina närmaste ändå. Låt er rottistjej vara som hon är – hon verkar nöjd  och belåten med enbart sin flock i nuläget.

/Mvh Seth

 Verkliga fall Seth som arbetat med finns här: Fallbeskrivningar.

 

2 svar till “Fråga om osocial hund.

  1. Ping: Blogginlägg om rottweilers | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Blogginlägg om rottisar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s