Vita hundar i verkligheten och vita djur i folktro


I det vilda föds det ett fåtal vita individer och har de också röda ögon är de albiner. De anses av de flesta folk besitta övernaturliga krafter eftersom de är så ovanliga.  Men deras överlevnadsförutsättningar är oftast sämre än sina artfränder då speciellt synförmågan drabbas. Att ögonen hos albinon ser röda ut beror på att pigmenten inte är starka nog för att täcka blodkärlen.

Albinodjur blir också ofta bortstötta av sina föräldrar och blir utan naturlig kamoflage lätta byten för rovdjur.

Liksom hos tigrar finns ibland lejon som har vit päls. Dessa är inte albinodjur trots färglösheten utan djur med en särskild gen som styr pälsfärgen. 

Vita hästar är inte heller albinon, men åsikterna om det går isär om man tittar runt på internet.

Vita hundar skapades av människan av säkerhetsskäl

Nytt från Sveriges lantbruksuniversitet om forskning kring albinohundar, som alltså p.g.a en genmuation är vita. Det ska vara människan som fört in den vita genen i hundaveln – som ren säkerhetsåtgärd: ”Redan på 100-talet, berättar dåtidens auktoritet på jordbruk, romaren Columella, började fåraherdar välja vita hundar för avel, för att kunna skilja dem från den stora stygga vargen vid gryning och skymning.

Det visar sig att färgen beror på mutationer i en gen som har avgörande betydelse för hur pigmentcellerna utvecklas. Mutationen gör att pigmentcellerna inte hittar fram till huden under fosterutvecklingen.

Tyvärr har samma pigmentceller en viktig funktion i innerörat, vilket gör att många vita hundar, som dalmatiner, också har problem med hörseln.” Däremot antar man att en dalmatiner med svarta öron inte har hörselproblem.

Myter om vita djur

På flera orter i Sverige anses det förebåda ett dödsfall om man ser en albinoälg.

ekorren-AlbinNordmerikanska indianer trodde på vita andedjur och att om man jagade och dödade en albinoekorre så förlorade jägaren sina jaktfärdigheter. Om en vit hjort dödades riskerade jägaren att senare dö i en ovanlig olycka relaterad till jakt eller vildmarksöverlevnad. Den vita buffeln förknippades med stor visdom då dess huvud var stort och tungt.

Vita hästar ingår i många mytologiska berättelser runt om i världen.

Inom shamanismen – betyder vita djur särskilda styrkor. I samiska naturreligionen har vita djur – renar, kor, får etc, spelat en viktig roll som offerdjur.

I Japan symboliserar en vit fjäril själen efter en avliden anhörig.

Inom buddhismen är den vita elefanten helgad åt Buddah. ”Lagens juvel”, medlidandet, kärleken och godheten förkroppsligad. 

Läs kuriosa om vita elefanter i Thailand. De ansågs tillhöra monarken. En vit elefant är också en metafor för ett kostsamt projekt utan avkastning.

Den grekiska guden Zeus förvandlade sig till en ståtlig vit tjur för att lyckas röva bort prinsessan Europa.

Känner någon till fler myter om vita djur så skriv gärna om det i kommentarsfältet!

Lite mer:

Lite mer symbolik om vitt  i vår kultur. Vitt består av alla färger – medan svart inte är en färg för att den absorberar allt ljus utan att reflektera ljus till ögat.

Foton på djur med albinism.

Mer om Vita djur med röda ögon.

Vita arktiska vargar ännu ett mysterium

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s