Hundsaliv är inte desinficerande


Ett år innan nedanstående inlägg hade jag andra uppgifter: Bedöm själva det här inlägget och föregående: hundens slickande och saliv hjälper sårläkning! – innan vi tar upp frågan igen!

I det antika Grekland fanns ”healing temples”- där heliga hundar fick slicka de sjukas sår. De gamla grekerna förstod redan då att hygien var särskilt viktig under sjukdom och kanske trodde man att hundarna renade såren. Precis som många även nu för tiden har uppfattningen om att hundars saliv är desinficerande?

 Men glöm alla gamla myter om att hundsaliv innehåller bakteriedödande ämnen som underlättar läkningen. Det är rent nonsens. 

Hundsaliv innehåller ungefär 400 olika sorters bakterier.

Omkring 150 sjukdomar orsakas av mikroorganismer som kan överföras från djur till människa. Den här sortens sjukdomar kallas zoonoser och finns hos både vilda och tama djur. De smittar genom hudkontakt, saliv, blod, urin och avföring.

Det fins allergener – allergiframkallande ämnen i hundsaliv.

Man kan alltså ha kontaktallergi/överkänslighet och få nässelutslag och/eller klåda där en hund slickat. Men allergi mot hundsaliv behöver inte betyda samma reaktion på hundpälsen. Det verkar som att vissa hundindivider kan ha ”starkare” saliv medan deras artfränders slick inte ger besvär. Detta trots att ett par hundraser har mer eller mindre allergener. Men, statistik bygger ju på generaliseringar. 

dog_sticks_tongue_out

Ett svar till “Hundsaliv är inte desinficerande

  1. Ping: Hundens slickande med saliv hjälper sårläkning | Hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s