Hundens roll i folktro, andlighet och religion; Sydamerika – gudastatus


I Sydamerika har hundar associerats med andlighet då man trodde att hundar förde över avlidna till livet efter detta. Hundar finns avbildade på antika lerkärl och man har hittat lämningar av hundar i människogravar.

220px-Xolotl_muzDe gamla Aztekindianerna i Mexico tillbad hundguden Xoltol – som var en fruktad best men som också förde döda över floden till dödsriket.

Trots detta åt man gärna speciellt hundrasen Xoloitzcuintle – en mexikansk hårlös hund. Genetiska studier har påvisat att rasen inte är släkt med nakenhunden, som vi känner den idag.

Jag tycker att hundmytologi – ny kategori – är jättespännande – så det blir mer av den varan.

Mvh Victoria Qvarnström – bloggchef 😉

8 svar till “Hundens roll i folktro, andlighet och religion; Sydamerika – gudastatus

 1. Hoppsan, upptäckte ett korrfel: fruktsamhet ska det väl stå? Inte fruktbarhet. Ber ödmjukast om överseende.

  Tack,

  Jonas

  Gilla

  • Hmmm, du har väl antagligen dubbelkollat Jonas? Fruktbarhetsgudinnan Freja då?
   Jag såg en annan språkmärklighet, det heter inte gudsstatus som jag skrev. Ska ändra det till gudastatus.
   Språkmärklighet då? Språkanmärkningar är jättevälkomna – även om jag inte alltid kommer ändra. 😉

   Mvh Victoria

   Gilla

  • Jonas Eriksson

   Haha! Då var det ju rätt från början ändå… Ibland kan det vara bra att sätta sig på fingrarna en stund innan man trycker på skicka-knappen. Eller dubbelkolla… Huvudsaken att du förstod ande(!)-meningen. 🙂

   Med bakåtfällda öron och mycket ögonvita,

   Jonas

   Gilla

  • Äh, jag älskar att diskutera språk Jonas! Och att skriva. Lite av mina nördämnen, så det är roligt att en till – du – verkar ha liknande intressen. Hund och språk. Och Seth har bara hundar och hundspråk som sina intressen. 😉
   Victoria

   Gilla

  • Jonas Eriksson

   Härligt Victoria!

   Språkcentrat är ju det som särskiljer oss från övriga djur, därför utvecklas vi som människor när vi leker med vårt språk. Apropå gemensamma intressen: Moder Natur har begåvat mig med en helt fantastisk Asperger/ADD-talang! Den hjälper mig i mitt ”arbete” med mina hundkompisar. Jag jobbar mycket med grundtrygghet, följsamhet och tillit. För det mesta helt ordlöst, bara kroppsspråk. Det har också gjort att jag kunnat sluta med ångestdämpande mediciner med negativa biverkningar som bara gör mig sjukare (de har nästan drivit mig in i döden vid ett flertal tillfällen). Min nuvarande medicin, Canis Familiaris, har även den jättemånga biverkningar, samtliga positiva!

   Har en känsla av att jag kommer få stor nytta av både ”blogg-coach” och ”hund-mentor” här. Snacka om positiv förstärkning…

   Med djupaste lekbugning,

   Jonas 🙂

   Gilla

  • Gillar din kommentar. Och fnissar.. Du har alltså besökt min ADHD-autismblogg? Inlägget ADHD i bilder har stärkt många – för att de förstått om sig själva, kunnat visa och förklara sin diagnos och andra som sökt info om sina anhörigas diagnos har tackat.
   Efter inlägget jag skriver här nu står ett annat på kö – om just positiva effekter.. Du får läsa sen! 😉
   Väl bekomme, broder. 🙂

   Victoria

   Gilla

 2. Mycket intressant!

  Samma tema återfinns i urtida religioner och folktro i hela världen. Hunden symboliserar inte bara andliga, utan även rent fysiska resor. Frågan är: Hade vi gett oss ut på haven om vi inte haft hundar som kan ”vädra” land? De förekommer också ofta som symboler för fruktbarhet och läkekonst.

  Xolon är väldigt lik Basenjin. Den ursprungliga afrikanska menar jag då, inte den i mitt tycke sönderavlade västerländska tamvarianten med tejprullesvans och onaturliga vinklar på ”framvagnen”. Pygméerna har inte heller några problem med att äta hundar. Som jag brukade säga till min lille djungelclown: ”Skärper du dig inte nu, så hamnar du i grytan!”. 😉

  Mera hundmytologi önskar,

  Jonas

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s