Hunden biten av huggorm


Det är ovanligt många ormar i år 2014. Ett så kallat orm-år. Men de finns ju alla år.

Foto: Stefan Källström

Foto: Stefan Källström

Fakta om ormar – foton, hur man känner igen dem och undviker dem

Om hunden har fått ett ormbett

Håll hunden sval, som i skugga och hantera hunden så stilla det går så inte giftet pumpas runt i kroppen. Försök att bära hunden till en bil för transport till veterinären.

Många hundar blir snabbt trötta och hängiga och svullnaden i ben eller nos kan bli dramatisk inom loppet av någon halvtimme. Svullnaden ömmar kraftigt och inspekterar man huden noggrant kan man se ett eller två små nålsticksliknande hål vilket är själva bettstället. Svullnad i nosen är vanligen det som skrämmer djurägaren mest men det är ytterst sällsynt att en hund svullnar igen i andningsvägarna och får akuta problem att andas.

Ormar kan bitas om de blir rädda eller hotade. De biter ofta varningsbett utan gift. Djurägaren ser sällan ormen men ofta har de hört hunden skrika till och hoppa eller springa bort från en plats. Lämna platsen oavsett om du själv sett en orm och ta hand om hunden.

Förebyggande – här trivs ormar

Undvik stenrösen och ha koppel för bättre kontroll på hunden.

Klampa gärna när du går så känner ormarna vibrationerna.
Det kan vara en extra försäkring att ha stövlar på både i skog och mark och i trädgården särskilt under ormår.

I trädgården, ha kort gräs och inga stenar ormar gömma sig under, väl städat i trädgården, inga öppna komposthögar. Så blir det mera ökenlikt, varken ormar eller igelkotttar trivs i en så öppen miljö.

Huggorm eller snok?

Huggorm

Det finns två olika färger och mönster på huggormar, sicksack-täckning eller  mörka, nästan helt svarta individer. Huggormen har oftast relativt ljus grundfärg, ofta ljusbrun, med ett mörkt sicksack-band längs ryggen. De helsvarta, melanistiska individer är vanligare i skogstrakter, vid sjöar och dammar, längs kuster och på öar. Huggormar har långsmala pupiller.

SNOK

Snoken (Natrix natrix) är ljusgrå till brun och har vanligen en gulvit fläck på var sida huvudet. Hasselsnoken (Coronella austeriaca) är ljusbrun med fläckar på ryggen och ett längsgående band på var sida om huvudet. Bandet går tvärs över ögat. Runda pupiller.

Huggormen är fridlyst och får inte dödas.

/delvis från Veterinären.nu

Människan och ormbett

Du själv kan ju också bli biten. Det allvarligaste är anafylaktiska reaktioner, det vill säga allergiska chockreaktioner. Vid bett rekommenderas att man inte påverkar såret och att den bitna personen undviker att röra sig. Läkare gör en bedömning och tar ställning till ytterligare behandling med exempelvis serum.

Se även inläggen om:
Hemmabehandling av getingstick och insektsbett
Koll på växter mm som är giftiga för hund
Chokladbark mot sniglar är farligt för hund

5 svar till “Hunden biten av huggorm

  1. Ping: Seths sommarspecial – länksamling om att rädda din hund | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Seths sommarspecial – länksamling om att rädda din hund |

  3. Ping: Fästingkurer ur skafferiet och sommarfaror | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Samlat inlägg om sommarfaror för hundar‏ |

  5. Ping: Sommarfaror; giftiga växter, getingstick & AKUTBEHANDLING av värmeslag | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s