Våldsamma hundtränare eller evighetskonsultationer


It´s a djungle out there. Men acceptera aldrig en hundcoach som använder våld – det beteendet är bara ett försök till självhävdelse och kompensation av att veta inget. Ta din magkänsla och vett till hjälp.

Betala för att lära sig att misshandla sin hund

Hör förvånansvärt ofta om våldsamma och skrämselbaserade metoder som utförs av anlitade ”hundspecialister” för att avhjälpa beteendeproblem hos hundar, från små valpar till äldre. Detta har inte bara en enda hundägare berättat om, utan flera av dem som helt upprivna har kontaktat Seth.

Aggressiv behandling skadar hunden och förvärrar problem

Det är helt normalt att trigga igång en för hunden kritisk situation, t.ex med frestelser och utmaningar och invänta hundens problembeteende för att kunna observera och sedan påbörja behandlingen av problemen.

Men den skadliga ”tränaren” försöker då korrigera hunden med metoder som ofta innebär våld då hunden absolut inte förstår vad den ska göra. Hört en del mycket otrevliga beskrivningar.

Hysteriska skrik i sig räcker för att skrämma en  redan osäker hund, ibland för livet – och det är också misshandel. Det är något som säkert fler hundcoacher än Seth har upplevt, att felaktig konsultation har skadat hunden ännu mer.

Hundarna som dödsdömts av fel hundcoach

De flesta hundägare som berättat om mycket otrevliga möten med dessa charlataner har efter första chocken tagit hunden och åkt därifrån. Men betalat det överenskomna arvodet för att slippa bråk. 

Vissa hundtränares namn återkommer särskilt ofta angående våldsam behandling i ”rehabiliterande träning”. De konsulteras ofta angående lite mentalt tuffare hundraser, men också rena sällskapshundar och ibland bara en valp – som då dödsdömts som helt orehabiliteringsbara. Ibland av flera olika föregående hundkonsulter. Vars metoder inte hjälpt hunden.

Seths specialitet är hundar som utdömts som hopplösa

Seth arbetar via hundars naturliga beteenden, förståelse och kommunikation för att hunden ska hanteras på rätt sätt. Innan dess är all dressyr bortkastad. Hundar behöver stor trygghet och övertygande ledarskap med lugn och tydlighet. Och så klart inget våld.
Väldigt många unga rottweilerkillar avlivas t.ex för att ägarna inte har förstått en rottishanes mognadsprocess och allt han behöver under sina tonår. Många missförstådda hundar, särskilt s.k. muskelhundar har fått hjälp hos Seth som räddat många av dessa som haft värstingbeteenden i brist på annan input. 

Men alla hundraser kan uppvisa svåra aggressiva beteenden och det ska alltid tas på allvar.

Många hundägare är skuldtyngda och ledsna

”Vi har gjort allt, men det måste vara oss det är fel på!” Det värsta är att många hundägare med problem redan har sänkts helt av både omgivningen men särskilt ”hundspecialister”. Vad ska de säga emot dessa expertisuttalanden? Hundägarna kan vara helt modstulna och känna så stor skuld att de börjar gråta när Seth lyssnat och berättar om det reella hopp som finns. Eller när han träffar dem i hundens hemmiljö, kort korrigerar hundens första utfall och hunden sedan bara har ögon för Seth och ger honom sina favoritleksaker som ingen annan någonsin fått röra. Då brister det hos många. Seth ser det positiva och arbetar så och lär direkt ut några grundläggande förändringar som ägarna får fortsätta öva på.

Flera terapimånader utan resultat kanske betyder fel metod

Andra problem för de som söker hjälp med en hund är att de kan ha gått hos en hundhjälpare väldigt många gånger utan någon märkvärd förbättring men övertygats om att det tar lite tid. Kanske börjar hundägaren undra efter 3-12 månader om det är rätt hjälp – eftersom hundens beteende inte förändrats. Man frågar aldrig hur mycket pengar som slängts i sjön med föregående hundcoacher, men det kan röra sig om 10 000-tals kronor, ibland multiplicerat några gånger.

choices-10020257

Hur man hittar lämplig hjälp till sin hund

Googla! Och inte bara efter en hundcoach hemsida, för där står allt bra till. Sök bland diskussioner i olika nätforum som hästsajten Bukefalos – forum för hund eller medlemsforumet på vovve.net. Registrerar du dig som medlem kan du också själv ställa frågor. Men många kan ha tänkt som du innan.

Bra, nästan bäst är att fråga andra hundägare om en bra hundcoach. På personliga rekommendationer förs den mest äkta reklamen fram. Men fråga efter namn på tipsarens kompis kompis som blivit hjälpt och försök få kontakt med personen med förstahandsinformationen. 

Maila och prata sedan med hundcoachen och känn på pulsen. Hör om filosofi, inställning och metoder. Ställ dina frågor rakt utan krusiduller. Tvivla lite för att ta bäst ansvar för din hund. Det är du som är kunden.

Kolla runt, hör dig för. Precis som när du söker reparation på din bil eller ska anlita hantverkare. Ett misstag kan ju stå sig dyrt i längden.

PEACE alla hundvänner!

V

Relaterade inlägg:
Rädda min dobermann
Seth räddar ofta ”omöjliga” hundar
Skrämda hundar reagerar förstås negativt

8 svar till “Våldsamma hundtränare eller evighetskonsultationer

  1. Ping: Olycka eller äkta attack | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Äcklad av hundar – så kan man också säga | Hundcoachen Seth Sjöblom

  3. Ping: Vargattacken i Kolmården samt om dominans | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Generaliserande bitlistor och fördomar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: STOR skillnad på lydnadsproblem eller beteendeproblem | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  6. Ping: Seth räddar ofta ”omöjliga” hundar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  7. Ping: Finns det bara två ytterligheter inom hundkoll? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  8. Ping: Samlade blogginlägg om rottweilers | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s