Veterinäravlivningen för smärtsam


När man är tvingad att låta en hund somna in är man själv också otroligt orolig inför att själva proceduren hos veterinären ska bli ett dåligt sista minne. Absolut så ska en avlivning bli genomförd på ett civiliserat sätt, med lagregleringar. Beslutet är svårt nog. Det bör inte vara långdraget från att man går ur bilen.

Rikard Karlsson, 56, från Åmål driver en djurpark och vill själv kunna nödslakta skadade djur men nekas tillstånd för skjutvapen. Rikspolisstyrelsen sa nej till att Rikard Karlsson skulle få tillstånd att inneha ett vapen, likaså Förvaltningsrätten.

För Rikard Karlsson själv handlar det mycket om att han tycker att veterinärernas avlivningssprutor är inhumana. ”De här dödssprutorna är jag en fullständig motståndare till. Ett skott dödar djuret på en sekund – med en spruta tar det flera minuter. Det är väldigt plågsamt”, säger han.

Avlivning hos veterinär onödigt långdragen

Och det tar inte bara flera minuter för t.ex en hund att dö hos veterinären, utan en halvtimma eller i värsta fall det dubbla. Först avslappningsspruta som tar 15-20 minuter att verka. Då vinglar hunden runt i rummet, ramlar och ägaren kanske sitter och storgråter medan hunden undrar vad som händer, blir rädd och orolig och självklart söker hjälp hos sin förtvivlade ägare. När hunden till slut ramlat ihop får den en överdos. Det är en onödigt smärtsam procedur för både hund och ägare och är inte bamhärtigt för någon. Räkna också in eventuell väntetid i väntrummet bland andra människor och djur.

Veterinärmottagningar måste väl kunna arrangera avlivningar på ett smidigare och kortare sätt? Det är svårt nog att ta en vän till veterinären en sista gång.

Jag föreslår ett rum som man kan gå in i direkt utifrån och en väntande veterinär som ger djuret den dödliga överdosen omedelbart. Efteråt kan man få sitta kvar där med sitt djur, men slipper onödig pina och ångest hos både djur och människa. Detta har jag tänkt på mycket och vår veterinär i Norge, den närmaste oss i norra Dalarna gav alltid ”dödssprutan” direkt innan någon ångest hann växa.

Lämpliga professionella djurhållare måste ha rätt att skjuta sina skadade djur för att förkorta deras lidande

Jag hade kunnat få licens för en Magnum med ett skott under mina flerdagars slädhundsturer med turister i vildmarken. Precis som Rikard Karlsson menar med sin ansökan om att få hålla ett gevär i sin djurpark. Det finns nog en stor opinion för just Rikard Karlssons önskan om man börjar höra sig för med personer inom djurhållning och de som har erfarenhet av jakt, natur och vildmark. Och jag skulle skriva på direkt.

Med vänlig hälsning Seth

En dag på jobbet

Utdrag från Jordbruksverket om annan avlivning är för slakt:Avlivning av djur ska ske på ett sätt som gör att djuret inte utsätts för onödigt lidande.”

Relaterade inlägg på bloggen:
Det svåra ansvaret – att inte tveka att skiljas från en högt älskad hund
Akutvård av hundar långt i från civilisationen  – det är inte alltid civiliserat att invänta civilisationen

 

3 svar till “Veterinäravlivningen för smärtsam

 1. Jag har aldrig varit med om att ett djur vinglat omkring hos veterinären när det fått en lugnande spruta, har heller aldrig upplevt att det skulle vara smärtsamt för djuren att avlivas med spruta, Däremot sett djur lida pga skott i huvudet som inte dödat dem direkt.

  Gilla

  • Hej Ulla. Jag svarar utifrån ett perspektiv där du har en så skadad hund/djur som efter konsultation med veterinär konstaterar att djuret omedelbart måste avlivas. Är du jägare så har du kunskaper som du måste införskaffa dig genom lång utbildning, men som privatperson utan kunskap om hur ett djurs anatomi så kan jag inte rekommendera att man skall ha ett vapen med licens för avlivning. Men detta är tvetydigt, vad gör du själv om du kör på ett vilt som ligger vid vägkanten i plågor som du förstår att det inte går att göra något åt. Rekommendation är alltid att åtminstone ha en kniv i bilen för att kunna avsluta lidandet för djuret och det klarar man med sina naturliga instinkter när det väl behövs.
   Och det är för mig ganska klart att driver man en djurpark som står under länsstyrelsens kontroll så kan jag faktiskt inte förstå varför man skall ha licens för avlivning då det torde finnas veterinär inom mycket kort tid att komma för att ta hand om eller avliva djuret. Men det kan finnas andra omständigheter runt det här som inte jag vet.
   För mig så kunde jag vara på ett fjäll 30 mil från civilisation eller veterinärhjälp och jag har själv klarat av att rädda hunden med mina egna kunskaper och det hör till saken att jag var berättigad till ett avlivningsvapen, men tackade nej.
   Med vänlig hälsning /Seth

   Gilla

 2. Ping: Rehabilitera alla hundar? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s