Skademinskande ergonomisk metod vid koppeldrag


Jag vill inte sträcka en ryggmuskel av ett koppelryck.
Så jag kör ”koppel-Kung Fu”.. 

I min ungdom tränade jag ett kinesisk självförsvarssystem som heter Wing Chun Kung Fu. Det jag nötte in då under lång tid, det har jag användning för än idag i många olika situationer.

hundsnöreJag började använda dessa gamla kunskaper när jag rastade Gunvald. Och kombinationen stämmer väldigt bra överens för mig. Gunvald består nu av ca.53 kilo muskler som han själv inte är helt medveten om. Han är mer försiktig med mig än med husse, men han är ju trots allt stor. Gunvald får gå lite friare i kopplet i början av rastningarna när han är så ivrig efter att nosa på alla nya lukter. Jag sträcker gärna på mina steg för hans skull. Glädjehopp, spårlukter och mycket energiska busk-rullningar kräver att man hänger med på alla sätt.

Med denna metod kan jag nu hantera kraftiga koppeldrag 

Vår relation var redan stark – hemma. Men där finns inte så mycket nytt spännande som utomhus. Sedan jag börjat arbeta så här med min kropp fysiskt gentemot hans styrka så känner jag mig starkare mentalt – och självklart har Gunvald slutat dra omkring mig som förr. Sådan ägare sådan hund ..Cartoon-Dog-pulling-Man-620x330

Ergonomiska kunskaper mot koppeldrag

Håll ryggen rak utan att spänna dig. Fötterna ska alltid ha så bra fäste på marken som möjligt och knäna avslappnade, pyttelite lite böjda för att ge mer kraft att hålla tillbaka. Man behöver nog bara känna efter hur olika lägen känns i kroppen och anpassa kroppsställningen till rätt läge för att inte slitas med i ett kraftigt drag.

Och håll aldrig armen med öglan runt handleden helt utsträckt efter kopplet. Håll armen rakt ner jäms kroppen och böj underarmen lite framåt så din arm är flexibel och du får kraft att dra tillbaka hunden om den dragit iväg.

Men håll som idealläge hundens koppel med två händer så att du har extra förmåga till kontroll, särskilt om hunden är större. Öglan i ena handen och resten av kopplet i andra ger en större förmåga att ta styr över situationen. Håll kontroll via kopplet, men inte för stramt. Ge hunden en chans att visa att den har förstått.

Man kan en bit ner på kopplet vika kopplet dubbelt i ena/andra handen. Men jag har valt att göra en knut på kopplet exakt på  den plats som jag känner mig mest bekväm med, så jag känner en större kontroll med två händer och kan trixa till med kopplet i korta lätta – alltså aldrig aggressiva kraftiga – ryck ihop med röstinstruktioner, som signaler för att korrigera Gunvald om det behövs. Han förstår och fogar sig.

Och har jag långt koppel när Gunvald nosar i skogen och han drar iväg åt sidorna eller bakom mig, så svingar jag kopplet bakom mig, över huvudet för att direkt flytt på kroppen hamna rätt med min kropp emot honom igen. Viktigt är att alltid placera kroppen rakt mot hunden, d.v.s axlar och höfter som en infångande radar. Att hamna med ryggen åt eller sidan åt, insnärjd i ett koppel är inget bra läge för ryggen – eller kontrollen om hunden har sett något som den vill dra efter.

Håll hunden – målet – framför dig trots alla förflyttningar – och slappna av så du reagerar snabbare och hunden inser att du har koll och också slappnar av. Avslappning minskar också risken för skador.

Och – precis som vid bilkörning, fokusera alltid på det framför med brett seende framåt, även om vad som sker utanför fokus. Och vänd huvudet runt då och då och spana in vad som sker runt er. Du ska veta om allt som rör sig i er närhet. Ett överdrivet säkerhetstänkande kanske du tycker? Men med de vanorna blir både förare och hund lugnare. Mobiltelefonförbud – med både hund och vid bilkörning.

Det är stimulerande att fokusera på hundpromenaden.
Leva i nuet.

Som en hund. NU, NU, NU!

Inte granskat av Seth – det här är min metod. /Mvh den slitstarka matten Victoria

Om Wing Chun Kung Fu: ”Målet är att lära sig korrekta vinklar för varje teknik och hur energi genereras. Målet är att hitta den bästa vinkeln och positionen [..] grundställning, höft, axlar och armbågar jobbar tillsammans för att ge maximal kraft, samt fotarbete för att bryta motståndarens struktur och balans. [..] hur utövaren skall komma ur en dålig position och återta kontrollen [..]”

4 svar till “Skademinskande ergonomisk metod vid koppeldrag

  1. Ping: Hoppsan i kopplet kan ge värk | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Reparera inlärda felbeteenden. | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Blogginlägg om rottweilers | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Blogginlägg om rottisar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s