Trubbnosade hundar extra värmekänsliga!


better safe 1Var extra försiktig med överhettning hos  fransk bulldog, engelsk bulldog, mops och pekineser mfl.

Visste ni att dessa raser och andra liknande är extra värmekänsliga på grund av sina korta trubbiga nosar eller trängningar i andningsgångarna? Överhettning sker mycket snabbare för att luftgångarna kan vara trånga och att den inandade varma luften inte hinner svalna innan den dras ner i lungorna. Andningsbesvär är vanligt bland dessa raser. Men inte alla hundindivider av raserna har dessa besvär.

Var uppmärksam vid fysisk aktivering som agility och håll koll på om barnen leker och stojar med dem i sommarvärmen. Om barnen är för små för att förstå måste du observera om hunden börjar flämta och hässja med tungan ute och verkat tappa orken.

Ta i så fall hunden direkt till en svalare plats och inled genast operation avkylning, som Seth beskrivit om akutbehandling. En metod som redan räddat minst ett hundliv:

Att akutbehandla en hund vid värmeslag.

Det kan nog också vara bra att kolla upp hur din hunds försäkring gäller, eftersom medfödda fel och en hel del annat kan göra att din hund kan ligga illa till försäkringsmässigt. Ett sammadrag från 2013-8-26 på Vovve.net.
Vi garanterar inte riktigheten, utan kontrollera själva.

Rejäla förändringar i försäkringsvillkoren

”I olycksfallsförsäkringen (Olycksfall veternärvård & Olycksfall Liv) har man klämt in ett undantag: ”Med olycksfall menas inte värmeslag eller fästingbett med följdsjukdomar.” ”För bostonterrier, engelsk och fransk bulldog samt mops utbetalas inte liversättning om hunden dör eller avlivas på grund av orsaker relaterade till hundens luftstrupe, mjuka gommen, näsborrar eller förträngningar i svalget.” En del av dessa tillstånd kan uppkomma med tiden. Man kan alltså i värsta fall köpa en valp besiktigad u.a och sedan upptäcka att den har t.ex en försträngning i svalget – och då inte få ut en krona på livförsäkringen!”

bdn

Foto: Bruiser Bulldogs.

Varje hundindivids utseende kan påverka andningen i olika grad. Väldigt platt trubbig eller t.o.m inåtgående nos ökar på problemen. Förhoppningsvis via klokare avel i framtiden kommer trubbnosingarna att ”växa ifrån” de värsta handikappen. Detta är också ett ansvar hos hundköparna redan idag – välj välgenomtänkt och gå helst via en välrenommerad kennel.

Skriver detta inlägg i stor kärlek till dessa trevliga hundar.

R.I.P Tiger 

8 svar till “Trubbnosade hundar extra värmekänsliga!

  1. Ping: Att snabbt kyla ner en överhettad hund – hundcoachen Seth Sjöbloms råd | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Seths sommarspecial – länksamling om att rädda din hund | Hundcoachen Seth Sjöblom

  3. Ping: Seths sommarspecial – länksamling om att rädda din hund |

  4. Ping: Samlat inlägg om sommarfaror för hundar‏ |

  5. Ping: Sommarfaror; giftiga växter, getingstick & AKUTBEHANDLING av värmeslag | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  6. Ping: Att akutbehandla en hund vid värmeslag. | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  7. Ping: Fransk bulldog – hjärnskador av andnöd | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  8. Ping: Andningsproblem och cancer hos trubbnosar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s