Är hundar elaka ?


Under alla år som jag träffat hundar som har blivit bedömda som aggressiva, vansinniga, farliga för andra människor så har jag hittintills aldrig låtit en hund ha munkorg på sig i mötet med mig fastän man absolut velat det.

Och visst har jag blivit biten, men för mig har det alltid varit ett hinder om hunden haft munkorg och det beror på att hunden med munkorg upplever mig som ett större hot med den på än att den inte har den och vi kan börja att kommunicera på lika vilkor och det ger oss bägge en mer ärlig chans att backa bort.

Det är ungefär som att du själv får bakbundna händer och du får reda på att någon skall komma och tala dig tillrätta, vad betyder det ? Du spänner dig och är beredd på det värsta och är inte kommunicerbar utan försöker bara att hitta en väg ut ur situationen och du är beredd att göra vad som helst.

Jag rekommenderar inte någon att göra som jag gör, det vore vansinnigt och riskabelt, men jag vet att jag direkt kan skapa en kontakt mellan mig och hunden som gör att jag och hunden inte utgör något hot för varandra.

Sen finns det hundar som ändock vill testa och bitas men jag är så pass van så jag kan parera huggen med kroppsrörelser så att hunden slutar sina försök. Men den dagen jag ser att det är en hund som inte kan kommunicera utan behöver munkorg, då blir jag orolig. Sen finns det hundar med diagnoser som COCD eller liknande som gör att du ej får kontakt med hunden och då blir det genast svårare.

Ofta får jag kontakt med ägare till en hund som anser att hunden är aggressiv och nu går det inte längre, vi ger han den här sista chansen efter alla som dömt ut den. Och visst jag förstår verkligen ägarna som verkligen vill göra allt för sin familjemedlem, men det är inte så lätt. Speciellt med egen hund. Jag kommer utifrån och använder min ”fingertoppskänsla” att kunna bedöma analysera och hjälpa den typen av hund och ägare och det är mitt jobb.

Det svåra med mitt jobb är att komma in och försöka att hjälpa med ett problem där kanske 1-5 redan har försökt och med det ibland även ställt till det mer än vad jag önskat. Samt att det kanske inte finns någon som helst inlärning från valpstadiet där hunden fått lära sig rätt eller fel eller att den faktiskt skall kunna vara trygg med andra hundar och människor, det är då jag får göra det jag kan och hjälpa.

Varje hund är en individ och personlighet och du kan inte generalisera hundarna genom att läsa eller se på hundcoachen på TV för att hitta lösningen på ett problem, det måste upplevas med hunden, ägaren och den miljö man lever i.

Hundar är goda och ger mycket kärlek och Gud skapade nog dem före han skapade Adam och Eva 🙂

jesuspuppy1

Med vänlig hälsning

/Seth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s