Vår lilla tik kissar som en snubbe!


Nyhet: Vi finns nu hos Blogovin för att fler intresserade ska hitta till oss.

hit

Nu har vår valp Vilja runt 6,5 månader börjat att löpa. Lite rosafärgad vätska och svullen vulva signalerar detta, orsakat av en ökad östrogenhalt. Tidigt löpande hos mindre hundar är inte ovanligt.

Vilja äter mindre än vanligt, men det gör Gunvald också i värmeböljan. Vilja verkar i övrigt obesvärad. De yttre tecken vi kan se är att vår rottishane Gunvald – nu kastrerad – undrar lite mer över vem hon är och sniffar oftare medan hon naturligt lägger sig på sidan så att det blir lättare.

På rastningspromenaderna numera så skvätter hon och kissar inte av sig allt med en gång som tikar normalt gör, utan sparar urinen för att kunna sprida sin doft.

Och när hon lyfte på benet för att kissa en skvätt – då blev jag matte stolt som attans. Fast det säkert är vanligt, så var det helt oväntat. Tuff liten tjej, tänkte jag. Lite omoget av mig, men ändå.

Jag förföljde Vilja med mobilkameran under tre rastningar, men hann aldrig föreviga benlyftet med ett riktigt tydligt bildbevis. Hon var snabb och min mobilkamera och jag för långsamma. Tröttnade liksom sedan på stalkingen.

Det här är det bästa fotobeviset jag lyckades få.

kisskl

Vilja kommer att löpa kanske någonstans mellan 3 dagar och 3 veckor. Men en så här ung tik tillåter inte parning, vilket är ett naturligt sunt beteende. En tik löper ca 2 ggr per år. Skriv upp alla datum för början och slut för att beräkna när nästa löp bör infalla, och för att kontrollera regelbundenhet. 

Det är jätteintressant att följa en valps utveckling. Det är ju första gången för mig. Det är ganska påtagligt hur mycket man lär känna en hund så. Men samtidigt har jag fått bättre kontakt med storkillen i familjen. Vet inte om min ökade känslighet hänger ihop med valpen? Men tydligt är att även min och storkillen Gunvalds relation har påverkats till mer känslighet för varandras signaler.

Med vänlig hälsning Victoria

Ett svar till “Vår lilla tik kissar som en snubbe!

  1. Precis som Raglan! Fast hon lyfter på benet året om!! En hund som enklast benämns ”hen”. =)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s