Seths observationer av hund med tvångssyndrom COCD – diskussion med neuroveterinären Cecilia Rhodin


Seth jämför sina observationer ihop med en av landets få, kanske den enda(?) neurospecialiserade veterinären.

Intressant är att just OCD, tvångsbeteende nu har visat sig att ha en likhet hos hundar och människor i genuppsättningen som är av betydelse för att förstå tvångshandlingar, visar nya forskningsrön från Uppsala universitet och Broad Institute, USA.

Seth: Detta såg jag hos Texas, utan att kunna kriterierna för tvångsbeteende hos hund. Jag har sett liknande beteenden förr, men aldrig så svåra som hos Texas.

När han var rastad och sen befann sig i passivitet helt lugn kunde han börja att stirra i luften och sen på stället börja att hoppa och snappa konstant i luften efter något som inte fanns där. I det tillståndet så var Texas ej kontaktbar. Texas visade även upp andra beteenden som man ofta ser hos en stressad hund men som helt klart i det här fallet var tvångsbetingat, och skedde om och om igen.

Texas visade upp ett beteende som att i vila eller i löst tillstånd, stanna upp och hoppa upp i luften och kraftfullt ”snappa” genom att bita i luften efter något som han ansåg finnas där. Han hade heller ingen förmåga att ta till sig korrigeringar vid promenad, då den bara vill framåt och den är blockerad för yttre korrirgeringar/signaler.

Vid möten med andra hundar så blockerades han av det möte som han fick och vid korrigering så gjorde han en omvänd handling och försökte, som om han inte var närvarande ge sig på den som försökte att korrigera. Jag har i andra tidigare problemfall lyckats till 99% att bryta hundar i den typ av blockering, i det här fallet var Texas inte medvetet närvarande. Han var helt oemottaglig för omvärlden och yttre korrigering. Totalt låst och blockerad.

Det är i och för sig inte helt ovanligt, men om man ser till hela bilden så fick det en annan betydelse.

news-graphics-2007-_634059aJag kommer att fortsätta att följa och engagera mig i detta. Då får man fundera mer över medicinering av hundar med diagnoser som COCD, ångest, depression mm. De dolda problemen.

Med mer vetenskapliga svar på sikt så kommer det nog att det  bli allt mer vanligt i framtiden att också se hundars psyke relaterat till deras beteenden.

Men detta på lång sikt, då  hundägare och hundar fortfarande kommer att skyllas för bristande fostran och de hundägare som verkligen anstränger sig för att ta hand om sin hund så att den mår bra, ändå får bära skulden av att vara en dålig hundägare. Kanske andra inte ska vara så snara att döma?

Beteendestörningar märks oftast inte direkt utan kan debutera senare när individen blivit lite äldre och sedan kan problemen öka med tiden.

Man kan inte fostra bort en neurologisk eller neuropsykiatrisk beteendestörning som ett tvångssyndrom. Men medicinering kan delvis hjälpa upp för att minska problemen. Hos människor kan beteendeterapi (KBT) hjälpa något.

Hur skall vi då hantera detta problem hos hundar? Ökad information för att skapa en större förståelse för dessa hundar som med eller utan medicinering förhoppningsvis i framtiden kanske kan hjälpas till ett hanterbart liv med sin familj.

Men med forskning, förståelse och information och kunskap om problemet kan vi nå ännu längre.

Ny medicinsk artikel om COCD – OCD hos hund. Forskare identifierar gener bakom tvångssyndrom hos hundar,

föregående inlägg som ni också absolut bör läsa, berättar ägaren om  schäferkillen Texas och hans eskalerande problem med tvångshandlingar – som är orsakade av en störning i hjärnan. Den kan varken fostras eller medicineras bort helt.

De flesta känner till att människor – barn och vuxna – kan ha NPF-diagnoser, alltså neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Symptomen kam mildras något med medicinering och (KBT-)terapi, men orsaken, kallat bokstavsdiagnoser kan inte botas helt.

Neurologerna ”hjärnforskare” har nu forskat vidare om tvångssyndrom, men hos hundar. Man hade sett att hundar kunde uppvisa samma symptom i sina avvikande beteenden som liknade människors neuropsykiatriska funktionsnedsättning tvångssyndrom. Särskilt intressant eftersom hundens hjärna fungerar väldigt likt människans.

Veterinären och neurologspecialisten Cecilia Rohdin som undersökt schäferkillen Texas ansåg att om medicinering ej löste problemet med Texas COCD – Canine Obsessive Compulsive Disorder, så var det mest humana att låta honom somna in.

Efter att jag, Seth haft ca 12 timmar med Texas och studerande av hans beteende samt de olika bedömningar som gjorts av andra, Texas goda sociala miljö och även framtida möjliga miljö så hade jag samma uppfattning. Vissa raser är mer utsatta för detta än andra. Hos Texas såg jag ett beteende som jag även sett hos andra hundar och nog mer har trott att det bottnat i stress. Hönan eller ägget?

9 svar till “Seths observationer av hund med tvångssyndrom COCD – diskussion med neuroveterinären Cecilia Rhodin

  1. Ping: Epilepsihundar sökes för CBD-test | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Filmer – hundcoachen Seth Sjöblom föreläser | Hundcoachen Seth Sjöblom

  3. Ping: Ännu en hund med Tvångssyndrom – COCD | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Publikens frågor som breddade föreläsningen | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Schäferkillen med COCD – tvångssyndrom hos hund med ägarberättelse. Del 1:2 | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  6. Ping: Seth räddar ofta ”omöjliga” hundar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  7. Ping: Finns det bara två ytterligheter inom hundkoll? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  8. Ping: Rehabilitera alla hundar? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  9. Ping: Är alla hundar elaka ? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s