Hundpromenadens helvete


Det ska ju vara roligt att gå ut med hunden, men det är ju inte alltid så. Så varför upplevs och beter sig hunden aggressivt på hemmaplan eller på den kvällsrunda vi alltid gör?

Så fort man kliver ut genom dörren hemma i kvarteret så sätter det igång, hunden vaktar, gör utfall mot andra hundar och är hela tiden på helspänn.

Min hund är snäll hemma, men ett jävla monster när vi skall ut och gå där vi bor. Inget jag provat har hjälpt – jag har gjort mig jätterolig, jag har försökt att mata bort utfallen med köttbullar och hunden vart bara fet, men problemet är kvar. ”

hundhörnet

Jag träffar ofta på dessa faktiskt panikslagna hundar och ägare. Och det finns oftast en förklaring och en lösning som man måste se genom hundens uppträdande. Att förmå hunden att lyssna till ägaren, som måste lära sig att förmedla rätt energier, för att få chansen att hantera och lösa det.

Men just problemet att hunden reagerar som den gör på hemmaplan med utfall och annat beror oftast på att vi själva har byggt upp den spänningen tillsammans med hunden

Vår egen oro för vad som skall dyka upp bakom en buske, runt ett hörn eller i ett rent hundmöte på hemmaplan är ett vad jag kallar ”inlärt situationsbeteende”  eller kanske ”Beirut effekten”där vår egen oro och rädsla i vår kända hemmiljö med alla dess faror som vi tycker finns där förs över till hunden som då agerar utifrån de signaler som vi förmedlar. Vi har helt enkelt tillsammans med hunden skapat en hotbild som vi till slut har svårt att hantera tillsammans.

beirut

Hunden gör det den kan

Om vi då förflyttar oss till ett för hunden och dig ett helt nytt område så finns inga förutfattade meningar om vad som kan hända och inga kända hot och det gör att hunden kan slappna av på ett bättre sätt och promenaden blir lättare. 

Hunden använder sig av ett inlärt agerande på hemmaplan och vet att här finns det faror precis som människor gör som bor i krigsdrabbade områden där de vet att på andra sidan staketet brukar det vara skottlossning eller runt hörnet, mm.

För att komma tillrätta med problemet så måste man tänka igenom vad som är egentliga hot och gärna variera promenaden med olika riktningar och vara beredd på att korrigera och bryta, ej bestraffa den blockering som hunden kommer in i och sen avsluta med belöning i rätt tillfälle, efteråt. 

Men man måste först och främst se över hundens mentala status och hemmiljö med allt vad det innebär, samt din egen möjlighet att få verktyg som kan hjälpa både dig och hunden framåt i en positiv riktning.

Mvh hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s