Hundmänniska, hundförare eller hundägare?


Vad betyder – och vem är – en hundmänniska?

Hundägare, hundförare och hundfolk mm.
Skiljer begreppen i betydelse för er? Upplever ni olika värderingar i orden? Jag har observerat den sk. hundvärlden sedan ett par år och tolkat det som att de olika epiteten betyder helt olika saker. Självklart finns det också olika betydelser om man kallar sig själv något, eller andra säger det om en. Är något uttryck t.o.m nedvärderande?

Vad kallar ni helst er själva? Har jag helt fel i hur jag hittills har uppfattat det? Läs:

Dog park

Hundmänniskor
Hundmänniskor tolkar jag som personer som ägnar mycket tid och engagemang och är mycket intresserade och pålästa om hundar i allmänhet och särskilt om sin egen hunds rasliga egenskaper, temperament och behov. Särskilt om de är framalvade för speciella uppgifter, som brukshundar för jakt, grytsökning, vakt, vallning mm. Hundmänniskor har ofta en meningsfull aktivitet ihop med hunden då den får leva ut det som denär menad för eller stimuleras tillräckligt. Hunden blir en viktig hobby, en ren livsstil. Kanske kan även de som ställer ut sina hundar räknas in här?

Hundfolk
Benämningen hundfolk har jag ofta hört någon påpeka om andra, i aningen ironiska eller lite sarkastiska ordalag – följda av en suck eller huvudruskning som att hundfolk anses vara obstinata, rabiata eller halvblint enkelriktade typer? Det finns ju ”folk och ”folk” ” som ordspråket säger.

Kanske ironiserar människor med glimten i ögat om sig själva om att de är hundfolk med sina tass-leriga byxor och hundhår överallt, både hemma och i bilen? Är uttrycket postivt eller negativt, kanske beroende på vem som uttalar det?

Hundförare
Alla med hund är hundförare, men man kommer direkt att tänka på polisens kvalificerade hundförare med arbetande polishundar. Eller när man talar om en mycket genomtänkt hantering av hunden. Som inom brukshund, då man vill ge hunden tillfredställese att utföra sin ras syssla eller iaf få mkt motion och mentala utmaningar som utmanar hundens mentala kapacitet på rätt sätt och gör hunden nöjd.

Hundägare
De som ser sig själva som hundägare har kanske främst skaffat hund som sällskap med målet att ha en familjehund* som gör familjen komplett och inte minst gör barnen glada. Hunden lever samma liv som familjen, på familjens villkor. Aktiveringen består av promenader, även stimulerande skogspromenader och att barnen som leker med den. Mycket kärlek och kel – och kanske lite smygmat när hunden tigger och inte ett särskilt stor hundintresse egentligen. Familjen kunde ev istället ha skaffat katt men tänkte att en hund skulle ge mer motion och lära barnen lite ansvar. Vilket ändå ganska snart faller över på de vuxna.

Vad är en familjehund*?
Ett lite märkligt begrepp, eftersom alla hundraser kan bo i familj. Hundar är ju flockdjur. Främst tänker man på golden retrievers eller en mindre ras som familjehundar. En familjehund förväntas anpassa sig efter människorna, acceptera att små barn hela tiden petar den i ögonen osv. Hundens egna behov, och integritet eller familjens hundkunskap är sällan ett samtalsämne.

OBS: Vi skriver oftast hundägare på bloggen även om det känns fel att hundar juridiskt betraktas som ägodelar. Men det är lättast så när man skriver så mycket om hundar. Men observera att det ibland står hundens människor..

-Personligt tolkat av Victoria, en nykomling i hundlandet.

2 svar till “Hundmänniska, hundförare eller hundägare?

 1. Jag beskriver mig själv såsom en hundmänniska för att jag föredrar hundar före katter, egentligen.
  Hundförare är den som använder hunden som hjälp i sitt yrke eller dagliga sysslor, därmed inte uteslutet att de är hundägare eller hundmänniskor.
  De som är självutnämnda experter på hundar och raser är hundnördar 😉
  Observera glimten i ögat nu!

  Gilla

  • Ja, allt det där får man ta med glimten i ögat. 😉 Jag kallar mig rätt och slätt för matte.
   Nu googlade jag hundförare och du har rätt. Men läste en länk då de utbildade under rubriken – för dem som vill tävla bla med brukslydnad. Att hundföraren och hunden kallas för ekipage tyckte jag var intressant, eftersom en människa med hund väl också tillsammans kan kallas för ett ekipage. Nåja, hårklyverier.

   Men det hela med männioskors åsikter är intressant tycker jag.

   Mvh V

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s